Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Politsei pidas kinni pangakelmuses osalenud mehe (2023-06-22 07:46:37)


Politsei pidas kinni pangakelmuses osalenud mehe, keda kahtlustatakse petuskeemi ellu viimisel.

 

25. mail sai politsei teate, et Jõhvis püüdsid kelmid ühelt eakalt härralt välja petta 9000 eurot. Eesti Panga töötaja ja politseinikuna tutvustanud tuvastamata isikud helistasid härrale ning selgitasid talle toimuvast politsei salaoperatsioonist, mille eesmärgiks on pangatöötajast kelmi kinni püüdmine. Härrat juhendati kogu oma raha pangakontolt välja võtma ning järgmisel päeval kohale sõitva Eesti Panga kullerile üle andma.

 

"Raha üleandmine pidi toimuma 26. mail, reede hommikul. Enne petuskeemi lõpule viimist sekkusid "operatsiooni" aga päris politseinikud, kes reede hommikul Jõhvi kohale sõitnud väidetava Eesti Panga kulleri vahetult raha üleandmisel ka kinni pidasid. Kinnipeetud isik osutus Läti kodanikuks, kelle kohta kogutud tõendid andsid alust kahtlustada teda viimase kolme kuu jooksul veel vähemalt neljal korral samasuguses petuskeemis Eesti kannatanutelt raha kokku korjamises, millega tekitati kannatanutele ligemale 60 000 eurot kahju. Läti kodaniku käest võeti ära ka Eesti Panga nime ja muude sümbolitega võltsitud dokumendid raha vastuvõtmise-üleandmise kohta. Menetluse käigus on tuvastatud, et samasuguseid Eesti Panga kirjadega dokumente andis isik ka teistele kannatanutele raha kättesaamisel. Et isikut oli alust kahtlustada mitme kelmuse episoodi toimepanemises ning vältimaks isiku menetlusest kõrvale hoidumist, pidas prokuratuur vajalikuks taotleda isiku vahistamist kaheks kuuks, mille kohus ka rahuldas," kirjeldas Ida prefektuuri kriminaalteabetalituse juht Marika Vodja.

 

Ka märtsi lõpus pidas politsei Tallinnas kinni kaks isikut, keda samuti kahtlustatakse samasuguste Eesti Panga kulleri legendiga kelmuste organiseerimises. "Kahtlustuse kohaselt on isikud seotud 40 000 euro välja petmises kahelt kannatanult. Nende poolt saadetud kullerid peeti politsei poolt selle aasta naistepäeval Narvas kannatanuga suhtlemiselt kinni ning ka nende juurest leiti sarnased Eesti Panga kirjadega võltsitud dokument. Mõlemat kriminaalmenetlust viib läbi Politsei- ja Piirivalveameti Ida prefektuur, menetlust juhib Viru Ringkonnaprokuratuur," lisas Vodja.

 

Politseinik märkis, et ehkki konkreetselt teolt tabatud kelmide puhul õnnestus politseil kahju tekkimist ennetada, on juba toimunud kelmuse episoodides kaotatud raha tagasisaamise võimalus paraku üsna väike. "Välismaal kelmidega koostööd tegevad kohalikud "kullerid" toimetavad raha esimesel võimalusel riigist välja ning raha edasise liikumise jälgimine on raskendatud. Seetõttu on politsei parimaks võimaluseks ja kahju tekkimise vältimiseks teha ennetustööd ja tegeleda kelmustega seotud kohalike kurjategijate püüdmisega. Internetis levivad pakkumised liitumaks taolise kuritegeliku skeemiga, võivad küll tähendada lühiajalist hõlptulu, kuid varem või hiljem ristuvad selliste inimeste teed politseiga, mis omakorda toob kaasa kuritegelikul teel saadud tulu konfiskeerimise ja kriminaalkaristuse," rõhutas kriminaalpolitseinik.

 

Politseinik tuletas meelde, et ei politseinikud ega pangatöötajad vii inimestega läbi taolisi "salaoperatsioone", mis hõlmaksid isikult tema raha kellelegi üle andmist. Politsei ega pangad ei uuri inimestelt telefoni teel tema isiku- või pangakontode andmeid. "Kui Sulle helistatakse politseist või pangast, võid sa alati küsida kohtumist politseijaoskonnas või pangakontoris ning ise veenduda, kellega päriselt vestlus käib. Samuti on lihtne viis sellise kelmuse puhul petturite tuvastamiseks nendega telefonis eesti keeles rääkimine - üldjuhul sellised petturid eesti keelt ei valda," toonitas Vodja.

 

"Tegemist on mitmetest lülidest koosneva hästi organiseeritud rahvusvahelise kuritegevusega ja raha tagasisaamine on pea võimatu. Meie nopime üles Eestisse jõudnud petuskeemid ja püüame tabada siin toimetavad kelmid, kuid tegelikku äri juhitakse aga välismaalt. See omakorda tähendab, et meie inimesed peavad oma raha ja kaubaga toimetades olema äärmiselt ettevaatlikud, et mitte petta saada ning suuri kahjusid kanda," sõnas kriminaalteabetalituse juht Marika Vodja.

 

Kui kellelgi on sarnase petuskeemiga olnud kokkupuuteid, tunneb ära pildil oleva kelmi või sertifikaadi, siis palume sellest politseile teada anda, kas telefoni teel +372 3372474 või kirjutada aadressile sergei.sei@politsei.ee.

 

Kelmusennetuse lisainfo leiad Politsei- ja Piirivalveameti kodulehelt: https://www.politsei.ee/et/juhend/kaitse-ennast-kelmide-eest.

Allikas: PPA teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.