Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Täitus 10 aastat Eesti metsapoliitika vastuvõtmisest (2007-06-13 15:47:54)

 
Metsapoliitika üheks oluliseks eesmärgiks oli erametsanduse toetamine…

Esmaspäeval, 11. juunil täitus 10 aastat Eesti metsapoliitika heakskiitmisest riigikogu poolt. Sellele eelnes 1995. aastal Eesti Metsanduse Arenguprogrammi koostamise käivitamine, mille ülesandeks sai riigi metsapoliitika koostamine ning mis pidi määratlema Eesti metsanduse arengu üldeesmärgid ja riigi osa nende saavutamisel.

Metsapoliitika koostamisel osalesid mitmed ministeeriumid ja muud riigiasutused ning ühiskondlikud organisatsioonid. Põhilised kaks eesmärki - säästlik metsandus ja metsade efektiivne majandamine, mis metsapoliitikat välja töötades seati, on tänaseks paljude dokumentide olulisteks märksõnadeks ja alustaladeks.

"Kui vaadata tagasi ja mõelda, mis on 10 aastaga muutunud ja kas eesmärgid on täidetud, siis saame öelda, et Eesti metsapoliitikas toodud suunad on olnud aluseks enamusele metsapoliitilistest otsustest," märkis keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Marku Lamp.

10 aastaga on loodud riigimetsa heaperemehelikuks majandamiseks Riigimetsa Majandamise Keskus. Rangelt kaitstavate metsade protsent on tõusnud 3 protsendilt 9,3-ni (2006. a andmed). Kogu kaitsemetsade pindala on tõusnud 15 protsendilt ca 30 protsendini. Välja on töötatud metoodika ja mehhanismid, kuidas kompenseerida erametsades tehtavaid piiranguid.

Üheks oluliseks metsapoliitika eesmärgiks oli erametsanduse toetamine. Selle elluviimiseks asutati 1999. aastal sihtasutus Erametsakeskus, kelle eesmärkideks on metsaomanike teadmiste tõstmisega ja riiklike toetuste administreerimisega aidata kaasa Eesti metsade keskkonnasõbralikumale ja efektiivsemale majandamisele.

Puhkemajanduse eesmärkideks oli parandada kohaliku elanikkonna ning turistide puhkuse ja vaba aja veetmise võimalusi. Täna võib öelda, et puhkevõimalused metsas on oluliselt paranenud ja samuti on suurenenud inimeste hulk, kes metsas puhata armastavad. Loodud on erinevaid matkamaju, puhkeonne, matkaradu ja muud vajalikku.

"Eesti metsapoliitikas võetud eesmärkide täitmise tulemusena saame täna tõdeda, et metsa pindala suureneb Eestimaal endiselt, moodustades hetkel juba 51 protsenti maismaa pinnast. Metsa- ja puidusektoris töötab iga 13. eestlane ning tööstused tagavad metsade säästliku majandamise ning pakuvad puidust kui keskkonnasõbralikust materjalist tooteid ka väljastpoolt riiki. Eestlastel on harjumus käia metsas matkamas, seenel-marjul, jahil ja orienteerumas. Eesti metsad on bioloogiliselt mitmekesised ning majandatud säästlikult," lausus metsaosakonna juhataja kt.

Dokumendiga on võimalik tutvuda aadressil: https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=73663.

Lisainfo:
Marku Lamp, Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja kt, 626 2920; Kairi Toiger, Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna peaspetsialist, 626 2931.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 13.06.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.