Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandussektor Vihulas: sektori võimekus peab säilima (2023-06-15 07:20:44)


14. juunil toimus Vihula mõisas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) üldkoosolek, kus k
oja juhatuse esimees Ants Noot ütles, et väga oluline on leida mõistlik tasakaal süsiniku jalajälje vähendamise ja toidujulgeoleku tagamise vahel. "Eesti maa peab suutma toita oma inimesed nüüd ja edaspidi," kinnitas Noot.

14. juunil kogunes Vihula mõisa Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) kõrgem organ - üldkoosolek, et kinnitada eelmise aasta majandusaruanne ja kuulata ära selle aasta tegevusplaanid. Suurima põllumajanduse valdkonna katusorganisatsiooni juhatuse esimees Ants Noot ütles üldkoosoleku valguses, et 2022. aasta oli EPKK-le üsna edukas. "Kui vaadata suuremat pilti, siis Euroopa Komisjoni poolt kiideti heaks EL ÜPP Eesti strateegiakava aastateks 2023-2027, kus lepiti kokku otsetoetuste, turumeetmete ja maaelu arengu investeeringumeetmed. Need põhimõtted annavad sektori tegevusele ühtse raami," osutas Noot.

Koja juht ütles, et käesoleval aastal on koja suurimaks prioriteediks põllumajanduse, toidutootmise ja metsanduse valdkonna seisukohtade kujundamine seoses kliimaneutraalsuse eesmärkidega. "Väga oluline on leida mõistlik tasakaal süsiniku jalajälje vähendamise ja toidujulgeoleku tagamise vahel. Eesti maa peab suutma toita oma inimesed nüüd ja edaspidi," rõhutas Noot. "Arvestades meie soodsaid klimaatilisi tingimusi, veega varustatust, karja head geneetilist baasi ja tervislikku seisundit ning ettevõtjate tehtud investeeringuid tootmise efektiivsesse ja keskkonna seisundi parandamisse on meie põllumajandus ja toidusektor väga konkurentsivõimeline ning jätkusuutlik," toonitas ta. EPKK juhatuse esimehe sõnul tuleb olukorra kindlustamiseks muuhulgas tagada meie ettevõtjatele võrdsed konkurentsitingimused ning soodne ettevõtlus- ja maksukeskkond. "Siinjuures on väga oluline, et EPKK oleks tugev ja ühtne ning võimalikult paljusid valdkonna ettevõtjaid koondav arenev organisatsioon," lausus Noot.

Valdkonna liider

Koja eelmise aasta tegevusele tagasi vaadates tõi Noot välja, et aktiivselt osaleti seadusandluse väljatöötamise juures. "Nii näiteks osales koda planeeritavate sekkumismeetmete väljatöötamisse. Samuti sõnastati koja põllumajandust, toidutootmist, maaelu ja metsandust puudutavad seisukohad Riigikogu valimisteks ja kohtuti kõikide erakondadega. Hea meel on tõdeda, et mitmed koja poolt tehtud ettepanekud leidsid tee ka koalitsioonilepingusse. Ühe olulisemana saab välja tuua toidu varustuskindlustuse tagamise omamaise värske ja kvaliteetse toiduga ja toidutootmise nimetamise elutähtsaks teenuseks," sõnas Noot. Ta lisas, et rohepöördega seoses on EL tasemel algatatud mitmed õigusaktid ja strateegiad, kus koda andis sisendi nii EL tasemel Copa/Gogeca kohtumistel ja ka Eesti sisesel menetlusel.

"Kui veel võtta kokku eelmise perioodi tegevusi, siis Eesti ettevõtjate ekspordivõime edendamiseks aitasime organiseerida ettevõtjate osalemise mitmetel rahvusvahelistel messidel, samuti jätkasime Pääsukesemärgise andmist omamaisest toormest valmistatud toidukaupadele," lausus koja juht. "Koja tegevuse üks põhisuundadest on olnud ka sektorile teabepäevade ja erialakoolituste korraldamine. Ettevõtjate teadlikkuse tõstmiseks korraldas EPKK erinevatel teemadel ligi 100 infopäeva, seminari ja konverentsi, nendes osalemine on olnud väga aktiivne," rääkis ta.

EPKK on suurim katusorganisatsioon, mis ühendab põllumajandus-, toidusektori ja maaeluettevõtjaid, lisaks kuuluvad koja liikmeskonda erametsaomanikud ja jahimeeste allorganisatsioonid. Kokku on kojas pea 20 000 liiget.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.