Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Linnapuude uurijad kogu maailmast on kogunenud seminarile Eesti Maaülikooli (2023-06-14 07:51:40)


Eile, 13.06.2023. algas Tartus kolmepäevane seminar, kus arutatakse võimalusi bioohutuse tagamiseks Euroopa linnapuude ja linnametsade kaitsmisel.

Linnapuud ja -metsad leevendavad kliima soojenemist ja sellest tulenevaid muutusi. Eesti Maaülikooli teadusprorektor, metsapatoloogia professor Rein Drenkhan ütles, et järjest rohkem ohustavad linnas kasvavaid puid meile rahvusvahelise kaubanduse kaudu jõudvad tulnukpatogeenid ja -kahjurid. Sellised putukad ja haigustekitajad võivad uues keskkonnas muutuda invasiivseteks ehk jõuliselt levivateks, põhjustades keskkonnale- ja majandusele laastavat kahju. Veelgi enam, nad ohustavad ka kultuuriväärtusi, näiteks iidvanu või erilisi puid," ütles Drenkhan.


Rein Drenkhan lisas, et Tartu on roheline linn ja siin me ei pruugi neid probleeme igapäevaselt märgata. Eesti Maaülikooli metsapatoloogia töörühm tegeleb tulnukpatogeenide monitooringu, tuvastamise ja analüüsiga ning on neid patogeene tuvastanud juba mitmeid, näiteks saaresurma ja jalakasurma tekitajad ning männi-võrsevähi tekitaja. "Kui me mõtleme, et 70% Euroopa Liidu elanikkonnast elab linnapiirkondades, siis on teema tõsine. Muutuv kliima mõjub tulnukpatogeenide levikule positiivselt ja praegune bioohutussüsteem ei suuda neid ka tõrjuda. Eesti Maaülikooli üle maailma kokku tulnud teadlastega arutamegi, kuidas luua uusi võimalusi ning lõimida uusi teadmisi parema bioohutuse toimimiseks linnakeskkonnas ja ka invasiivsete tulnukpatogeenide tõrjeks tervikuna," võttis Rein Drenkhan seminari eesmärgi kokku.


Euroopa Liidu teaduse ja tehnoloogia alast koostööprogrammist COST Action toetatav Urban Tree Guard võrgustik koondab teadlasi, kes uurivad bioohutuse võimalusi linnapuude kaitsmisel. Tartus toimuval seminaril on 13.-15. juunini 2023 ligi 60 osalejat 37 riigist. Võrgustiku tegevusest saab uurida lähemalt võrgustiku kodulehelt.

 

Allikas: Eesti Maaülikooli pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.