Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kuidas kasutada ringmajandust loodusliku mitmekesisuse suurendamiseks? (2023-06-14 07:40:05)


Ringmajanduse poole liikumine on ülioluline, et kaitsta loodust, vähendada saastet ja saavutada Euroopas 2050. aastaks kliimaneutraalsus. Euroopa Keskkonnaagentuuri (European Environment Agency, EEA) eile avaldatud infoleht rõhutab, et jäätmetekke vältimiseks tehtavate jõupingutuste kõrval on ka ringmajandusel tooraine hankimise protsessis märkimisväärne loodusliku mitmekesisuse kaitsmise ja suurendamise potentsiaal.

EEA infoleht (ENG) "Tugeva ringmajanduse kasu looduslikule mitmekesisusele" analüüsib, kuidas ringmajandus saab vähendada ja mõnel juhul ümber pöörata looduslikule mitmekesisusele tootmise ja tarbimisega avaldatud mõju.

Paljud hiljutised hinnangud on väljendanud muret jätkusuutmatu tootmise ja tarbimise põhjustatud loodusliku mitmekesisuse kadumise ja ökosüsteemide vähenemise pärast Euroopas ja kogu maailmas. EEA uus infoleht rõhutab, et ringmajanduse rakendamine kaitseb looduslikku mitmekesisust, vähendades esmaste ressursside kasutamist, vältides reostust ja, mis kõige tähtsam, hankides toormaterjali loodussäästlikult.

Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhataja Timo Kark ütleb, et vajadus toidu, riiete, ehitusmaterjalide ja energia järele ei kao ning nende tootmiseks on vaja loodusvarasid. Seeläbi mõjutame maakasutust ning õhu- ja veekvaliteeti nii varumiskohal (põllul, kaevanduses) kui edasise töötlemise käigus. Vajadused suurenevad veelgi ning seeläbi kasvab surve ka uute alade kasutusele võtuks, mis omakorda avaldab mõju liikide elupaikadele ning ökosüsteemidele. "Elupaikade kadu on üheks olulisemaks mõjuteguriks bioloogilise mitmekesisuse vähenemisel. Mõju keskkonnale saab leevendada eelkõige vähendades igaühe tarbimist ning ressursside mitmekordse ringlussevõtu kaudu," selgitab Kark.

EEA infolehe kohaselt tuleb rohkem tähelepanu pöörata näiteks toidu, ehitusmaterjalide ja tekstiilmaterjali loodussõbralikumale hankimisele, kuna see võimendab ringmajanduse potentsiaali loodusliku mitmekesisuse kadu vähendada või isegi ümber pöörata. Sellised tavad on näiteks vetikate kasutamine loomasöödana või põllukultuuride väetamiseks, vee ringlussevõtt rohekatustelt ja agrometsanduse tootmismeetodite kasutamine tekstiilitööstuses. Selline loodussõbralik hankimine tuleb lisada ringmajanduse abinõude traditsioonilisse vähendamise, taaskasutamise ja ringlussevõtu nimekirja, märgib EEA.

Jäätmetele ja kasutatud asjadele tuleb anda uus elu. "Jäätmete ladestamine peaks olema viimane variant ning jäätmetekke vältimine esimene," lisab Kark eelpool väljatoodule. Tema sõnul on ehitusvaldkonnas nt üheks võimaluseks põlevkivituha kasutamine teede ehituses, olgugi et täna ei pruugi olla see veel kõige kulutõhusam lahendus ehitaja ja tellija jaoks, kuid see on parem variant keskkonna jaoks. Samuti aitab kestlikule loodusvarade kasutamisele kaasa mulla- ja veekvaliteeti säilitavate ning kliimamuutusi arvestavate majandusvõte kasutamine põllul ja metsas.

Poliitikakujundajad, ettevõtted ja kodanikud saavad ringmajanduse loodusele kasutoovamaks muutmisele kaasa aidata. Poliitikakujundajad peavad kujundama poliitika, mis tagaks ringmajanduse meetmete ja loodusliku mitmekesisuse tugeva lõimimise kaupade ja teenuste kogu elutsükli jooksulEttevõtted peavad uuendusi arendama ja täiustama, pöörates tähelepanu toote eluea pikendamisele, saaste vähendamisele ja kestlikule materjalihankele. Tarbijad saavad vähendada üldist tarbimist ja teha loodussõbralikumaid valikuid. Pelgalt toitumistavade muutmine võib aidata parandada maakasutust ning vähendada veetarbimist ja kasvuhoonegaaside heidet, märgib EEA infoleht.

Infolehe peamised järeldused esitatakse 13. juunil kell 10.00-11.30 (Kesk-Euroopa aja järgi) ELi ringmajanduseteemalisel arutelul (EU Circular Talk) "Ringmajandus biomassi piiratud koguse tingimustes - võimalused loodusliku mitmekesisuse vähenemise ja kliimamuutuste vastu võitlemiseks".

Allikas: Keskkonnaagentuuri pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.