Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaülikooli pääseb vabalt valitud riigieksamiga (2007-06-12 07:00:06)


Maaülikool pakub sisseastujatele uhiuusi erialasid ja tahab vastutasuks näha riigieksamite tulemusi ning lõputunnistuse keskmist hinnet. Ainus sisseastumiseksam on joonistamises.

 

Joonistamiseksam tuleb teha vaid maastikuarhitektuuri õppida ihkavatel üliõpilaskandidaatidel. Pooltele maaülikooli erialadele kandideerimiseks piisab emakeele kirjandi ja kahe vabalt valitud riigieksami tulemusest, mille alusel kujuneb kandidaatide paremusjärjestus.

 

Ülejäänud erialadel nõutakse lisaks kirjandile kindlate ainete riigieksami tulemusi.

 

Ettevalmistus kulub ära

Joonistuseksami ettevalmistuskursusele soovitab Eesti maaülikooli vastuvõtu peaspetsialist Tiiu Lille tulla kõigil, kel eksamit tarvis läheb.

 

«Saab kätt harjutada ja ka ülevaate, kuidas eksam välja näeb,» rääkis ta. Eksam seisneb vaba käega joonistamises üles seatud kompositsiooni järgi, peaasjalikult tuleb pliiatsiga paberile kanda geomeetrilisi kujundeid.

 

Lävendipõhist vastuvõttu maaülikoolis ei ole, igale erialale võetakse kindel hulk inimesi paremusjärjestuse alusel, kohast loobujate asemele tõusevad need, kes esialgu jäid joone alla.

 

Väljaspool konkurssi vastuvõtu tingimused on erialati erinevad. «Metsanduse õppekavale võetakse Võrumaa kutsehariduskeskuse puidutöötlemise tehnoloogia erialalt soovituse alusel kaks inimest,» tõi Lille näite.

 

Riikliku koolitustellimuse alusel loodud täiendavatele õppekohtadele võtab maaülikool vastu kuni kolm Setumaalt pärit üliõpilaskandidaati Seto Kongressi vanemate kogu ja Setumaa Valdade Liidu ettepanekute alusel.

 

Riikliku koolitustellimuse välistele õppekohtadele on õigus kandideerida ka juhul, kui riigieksameid pole sooritatud.

 

«Need võivad olla näiteks varasematel aastatel lõpetanud – siis, kui veel riigieksameid ei olnud,» rääkis Lille.

 

Populaarne iluaiandus

Bakalaureuseõppes pakub maaülikool kolme uut eriala – iluaiandus, taastuvenergeetika ja taastuvenergia ressursid. Esialgu saab neil erialadel hakata teadmisi omandama vaid oma rahakoti peal.

 

Maaülikooli õppeprorektori Hardi Tulluse sõnul on iluaiandus väga populaarne valdkond.

«Ühiskonnal läheb hästi, parke ja aedu tuleb juurde,» rääkis ta. «Inimestel on siiras huvi seda ala õppida, selles valdkonnas kõrghariduse saamiseks ollakse nõus mängu panema ka isiklikku raha.»

 

Väga aktuaalseks on muutunud taastuvenergia, selle ala spetsialistidest on aga suur puudus. Taastuvenergia ressursse õppivad tudengid saavad ettevalmistuse Eesti bioloogilise aine ressursside hindamiseks ja kasvatamiseks, taastuvenergeetika eriala on suunatud tehnoloogiate õppimisele.

 

Dokumentide vastuvõtt

Riigieelarvelised õppekohad statsionaarses õppes

• Dokumente võetakse vastu 26. juunist 12. juulini tööpäevadel kl 9–16 maaülikooli peahoones.

• Vastuvõetute nimekirjad kinnitatakse 17. juulil ja avalikustatakse järgmisel päeval.

Riigieelarvevälised õppekohad statsionaarses õppes

• Dokumentide vastuvõtt kestab 26. juulini. Vastuvõetute nimekirjad kinnitatakse 30. juulil.

• Lepingute sõlmimine riikliku koolitustellimuse väliste õppekohtade avamiseks on 1.–17. augustini tööpäevadel 9–15 maaülikooli peahoones.

• Dokumentide vastuvõtt ja lepingute sõlmimine kaugõppes: 28. maist 12. juulini tööpäevadel 9–16 ja 1.–17. augustini 9–15 peahoones.

• www.emu.ee/3236

 

Allikas: www.postimees.ee 12.06.2007

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.