Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keelati ohtlike taime- ja loomaliikide Eestisse toomine (2004-10-18 14:57:15)
19. oktoobril avaldatakse Riigi Teatajas keskkonnaministri 7. oktoobri 2004. a määrus nr 126 "Looduslikku tasakaalu ohustavate võõrliikide nimekiri":
www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=807276.
Määrus käsitleb taime- ja loomaliike, mis võivad paljunedes meie looduslikku tasakaalu ohustada ning majanduslikku kahju tekistada.

Võõrliikide loodusesse laskmine on keelatud looduskaitseseadusega. Avaldatav määrus käsitleb neid võõrliike, mis on kõige ohtlikumad ja invasiivsemad ja mida ei tohi Eestis isegi tehisoludes kasvatada.
Paljusid määruses nimetatud liike ei esine Eestis ka praegu, kuid mõned neist (nt kährik, mink, karuputk) kasvavad-elavad siin juba ammu.

Olemasolevate võõrliikide isendeid ei tule Eestist välja viia, kuid nende juurdetoomine on keelatud.
Võõrliigid on meie looduslikule mitmekesisusele väga ohtlikud. Näiteks on mink e. ameerika naarits haaranud praeguseks oma valdusesse meie põlise asuka euroopa naaritsa elupaigad ja tõrjunud sellega euroopa naaritsa välja. Viimase asurkonda üritatakse praegu Hiiumaal suurte jõupingutustega taastada.

Keelatud võõrliikide nimekirja kuuluvad sellised taimed nagu mürgised karuputked, loomaliikidest aga imetajad nagu kanada kobras, tähnikhirv, kabehirv, kanada saarmas, ameerika naarits ehk mink, kährikkoer, valgesaba-pampahirv, ondatra, küülik (looduslik vorm), muflon, hall orav.
Lindudest on nimestikus valgepõsk-händpart ja vähkidest kitsasõraline vähk, ogapõskne vähk, signaalvähk.
Samuti kuulub nimekirja putukaid: Wollenweber kartuli-kiduuss, männi-laguuss, ameerika valgekaruslasne (liblikas) ja Megachile rotundata(mesilane).

Vastavate võõrliikide nimekirja kehtestamine ei välista täielikult nende liikide Eestis kasvatamist.
Erandina võib kasvatamist jätkata keskkonnaministri loa alusel. Looduskaitseseaduse (§ 57 lõige 5) kohaselt on tehisoludes keelatud kasvatada looduslikku tasakaalu ohustavate võõrliikide isendeid, küll aga annab keskkonnaminister loa teaduslikult põhjendatud juhtudeks.

Määruse eelnõu koostamise käigus toimusid ka läbirääkimised Eesti karusloomakasvatajate esindajatega. Arutelu käigus jõuti järeldusele, et uusi mingi- ja kährikufarme Eestis asutada ei tohi, kuid olemasolevad farmid võivad jätkata tööd keskkonnaministri loa alusel.
Paljudes Lääne-Euroopa farmides (nt Suurbritannias) on ameerika naaritsa kasvatamine täiesti keelatud ning suurtootjad suunduvad järjest enam Ida-Euroopasse. Eesti püüab seda pealetungi ennetada.

Keskkonnaministri määrus nr 126 "Looduslikku tasakaalu ohustavate võõrliikide nimekiri" jõustub 22. oktoobrist 2004, v.a. mingi ja kähriku suhtes, kelle tarvis on ette nähtud üleminekuaeg.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.