Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Meteoroloogiaorganisatsioon keskendub senisest rohkem ennetusele (2007-06-07 22:27:33)

 

Maailma meteoroloogiaorganisatsiooni (WMO) tegevust suunav meteoroloogiakongress otsustas, et järgmise nelja aasta jooksul tuleb senisest suuremat tähelepanu pöörata ennetus- ja hoiatussüsteemide väljatöötamisele ning rakendamisele.

Äsja lõppenud ja kolm nädalat kestnud kongressil osales üle 1000 delegaadi WMO 188 liikmesriigist ja territooriumilt, Eestit esindas Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peadirektor Jaan Saar.

“Kongress tegi riikidevahelises kokkuleppes olulisi muudatusi, mis veelgi suurendavad WMO osatähtsust ilma, kliima ja vee valdkondades,” tutvustas kongressil toimunut Jaan Saar. “Näiteks on ülemaailmsel meteoroloogiaorganisatsioonil, mille liige on ka Eesti, nüüdsest suurem võimalus osaleda ennetustegevuses, et loodusõnnetuste eest paremini kaitsta inimesi ning nende vara.”

Kongressil töötati välja loodusõnnetuste riski vähendamise tegevuskava, mis muuhulgas rõhutab vajadust uuendada ja tugevdada riiklikke meteoroloogia- ja hüdroloogiateenistusi. “Näiteks vajavad täiustamist loodusõnnetustest hoiatamise süsteemid ning koostöö meteoroloogia- ja hüdroloogiateenistuste ning tsiviilkaitse ja katastroofide riski juhtimise asutustega,” loetles Saar.

Aastatel 1980-2005 kaotas maailmas umbes 2 miljonit inimest 7500 looduskatastroofi tõttu elu, majanduslik kahju ulatus 1,2 triljoni USA dollarini. Ka Eesti ei ole jäänud loodusõnnetustest kõrvale. Viimane tõsisem loodusjõudude demonstratsioon oli 2005. aasta 9. jaanuaril Pärnu üleujutuse näol. Aastatel 1967 ja 1969 aga laastasid tormid meie metsi.

“Loodus on andnud meile õppetunde, et elanikele ja kõigile asjasse puutuvatele ametkondadele tuleb võimalikult vara (vähemalt 24 tundi ette) edastada hoiatus, ja see on ka meie esmaülesanne,” ütles Jaan Saar.

Maailma meteoroloogiakongress tegi olulisi otsuseid veel paljude tegevusvaldkondade kohta: teaduslike ja tehniliste programmide läbiviimine, riiklike ilmateenistuste tugevdamine, jätkusuutliku arengu tagamine, kvaliteedi tõus jne.

Kongressil tervitati uut, 188. liikmesriiki Montenegrot. Eesti on WMO liige 1992. aastast.

Lisainfo: Jaan Saar, Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peadirektor, tel 509 0390

Taustainfo: www.wmo.int

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 07.06.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.