Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ilus kodu ja aed valmib aastatega (2007-06-06 06:45:39)


Järvamaa kaunimad kodud rõõmustasid hindamiskomisjoni oma eripalgelisuse ja mitmekesisusega. Samuti oli näha, et ilus kodu on ikkagi aastatepikkuse töö vili.

 

Heakorravõistlusele esitasid vallavalitsused kokku 16 kodu, mille seast valis komisjon välja paremad, kes saavad augustis presidendilt autasu, kirjutab Järva Teataja.

 

Heakorravõistluse Järva maakonna hindamiskomisjoni esimees Helle Piik sõnas, et komisjon hindas kodude üldist korrasolekut ja valis välja erinevalt kujundatud kodud, mitte ei vaadanud ainult, et ilus maja ja suur aed.

 

Merike ja Rein Sandri Kubja talu Järva–Jaani vallas valis komisjon Piigi ütlust mööda välja selle pärast, et aias on kujundatud liigirikkaid istutusalasid, on kasutatud põnevaid taimi.

Pluss oli ka, et see on tootmistalu. «On küll tootmistalu, aga hoiavad oma ümbruse korras,» lisas Piik.

 

Piik lausus, et Aino ja Vello Rajametsa kodu Türi vallas Taikse külas oli väga hubane. «Kodune taluõu, mille inimesed on 20 – 25 aasta jooksul kujundanud,» selgitas ta. «Üks komisjoni liige ütles, et see on täpselt selline taluõu, kuhu tahaks tagasi minna, midagi pole liigset.»

 

Riina ja Arvo Keldri kodu Türi vallas Pala külas paistis Piigi ütlust mööda silma ülikorras aia poolest. «Aias olid kõik servad nagu žiletiga lõigatud,» märkis ta.

Piik ütles, et Keldrite eelis on ka, et kodu asub kohe metsa ääres, mis lisab avarust.

Perekond Paalpere eramu Paides on Piigi meelest uuema aia näide. «Maastikukujundaja Andres Pohla ütles, et taimestik on oskuslikult paigutatud, mitmekesine ja hästi valitud – selline nüüdisaegne linnakodu,» lausus ta.

 

Piik märkis, et teda rõõmustab, et kodud pole üheülbalised, vaid sealt leiab palju erinevaid lahendusi. Samuti on alati rõõm näha aedu, mille korrastusega on inimesed tegelnud aastaid ja neisse oma hinge pannud.

 

Lisaks Helle Piigile kuulusid komisjoni ka maastikukujundaja Andres Pohla, Räpina aianduskooli maastikukujundajana lõpetanud Kersti Karro, Muinsuskaitseameti Järvamaa vaneminspektor Aino Pung, Kodukant Järvmaa poolt hindas kodusid Kaie Altmets. Piltnikuna oli kaasas Järva maavanema nõunik Ants Leppoja.

 

Üks kauni kodu loojatest pensionär Arvo Kelder lausus, et maja ja aiaga on ta tegelenud umbes 20 aastat.

Kelder sõnas, et nad on kujundanud aia looduslähedaseks. «Sõnajalad, palju muru ning muidugi on ka tarbeaed marjapõõsaste ja õunapuudega,» selgitas ta. «Täiesti oma peaga kujundatud aed.»

Autasu tuli Keldritele üllatusena, sest nad arvavad, et nende kodu on selline nagu teistelgi.

 

«Kaunis Eesti kodu 2007»

Järvamaa parimad:

Merike ja Rein Sandri Kubja talu Järva–Jaani vallas

Riina ja Arvo Keldri kodu Pala külas Türi vallas

Aino ja Vello Rajametsa kodu Taikse külas Türi vallas

Perekond Paalpere kodu Paides (pildil)

Maakonna heakorrastatuimaks omavalitsuseks tunnistati Paide

 

Allikas: tarbija24.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.