Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Loodusressursside nappust leevendavad uued tehnoloogiad (2007-06-05 11:40:59)


Juuni alguses Saksamaal Essenis toimunud Euroopa Liidu mitteametlikul keskkonnanõukogu kohtumisel tõdesid liikmesriikide keskkonnaministrid, et juba sel sajandil hakkab majandusarengut piirama ressursside nappus, mille leevendamiseks on vaja kolmandat tööstusrevolutsiooni.

“Seekordse kohtumise teema oli ökoloogiline tööstuspoliitika ja aruteludes koorus välja tõdemus, et enam ei ole probleemiks odava tööjõu kättesaadavus, vaid loodusressursid, mis on juba muutunud mitmes tööstusharuks määravaks,” täpsustas Keskkonnaministeeriumi asekantsler Allan Gromov.

Loodusressursside, näiteks metallimaakide, nafta ja mageda vee tähtsus kasvab edaspidi veelgi ja see võib põhjustada isegi riikidevahelisi konflikte. “Seega peaks keskkonna- ja majanduspoliitika olema tihedalt lõimunud,” ütles Gromov.

Üha teravamaks muutub maailmas energiaküsimus, sest kasutusel olevad energiaressursid on piiratud. Tuleb leida uusi energiaallikaid ja tehnoloogiaid – nende kasutuselevõtmisega peakski algama kolmas tööstusrevolutsioon. “Üheks tuleviku olulisemaks energiakandjaks saab vesinik ning otsustavaks saavad vesinikutehnoloogiad,” tõi Gromov näite.

Ministrid tõid positiivse suundumusena esile selle, et keskkonnatehnoloogiate turg on seni arvatust suurem ning kasvab
kiiremini kui traditsioonilised tööstusharud. Euroopa Liidul on praegu keskkonnatööstuse vallas maailmas väga hea positsioon, kuid probleemiks on ettevõtete killustatus ning keskendumine siseturule. Ohtlikuks võib saada seegi, et teistes riikides, näiteks USAs, Austraalias ja Jaapanis on käivitatud riiklikud programmid, mis aitavad keskkonna- ja ressursisäästlike tehnoloogiatel oluliselt kiiremini areneda ja kasutusse jõuda.

Seega peaksid EL-i ettevõtted konkurentsis püsimiseks muutuma rahvusvahelisemaks, looma tootearenduseks ja turgude avamiseks võrgustikke. Valitsuste ülesanne oleks sätestada ambitsioonikad keskkonnastandardid, mis lähtuksid parimatest tehnoloogiatest ning kasutades ka majandushoobasid, stimuleeriksid nõudlust (nt keskkonnasõbralike riigihangete kaudu), toetaksid ettevõtete kasvu, samuti teadusuuringuid ja innovatsiooni. “Ka Eestis töötatakse ökoloogilise maksureformi edasiarengu ja roheliste riigihangete evitamise suunas,” märkis Gromov.

Eestist osalesid mitteametlikul keskkonnanõukogu istungil Keskkonnaministeeriumi kantsler Annika Uudelepp, asekantsler Allan Gromov ja rahvusvahelise koostöö osakonna peaspetsialist Kärt Merilain.
Osalejatele korraldati ekskursioon keskkonnatehnoloogiate messile EcoTech ja tutvustati kõige uuemaid ökoloogilisi lahendusi.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 05.06.07 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.