Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Puiskarjamaade probleem saab lahenduse (2007-06-02 18:24:50)

 

Enamik Lääne-Eesti põllumehi võib pääseda toetuste tagasimaksmisest. Ligemale paar aastat kestnud vaidlus selle üle, kas ranna- ja puiskarjamaadel loomade karjatamise eest on õigus toetusi saada või peavad tootjad juba saadud toetused tagasi maksma, hakkab lõpuks lahenema.  

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) töötajad alustasid 22. nädalal neljas Lääne-Eesti maakonnas 366 toetusetaotleja vaidlusaluste karjamaade ülevaatamist. “Kui selgub, et pindalatoetuste taotlejad on neil aladel kas oma või kellegi teise loomi karjatanud, siis ei nõua me eelmistel aastatel välja makstud toetusi tagasi,” ütles PRIA pressinõunik Taavi Linnamäe.  

Vaidlusalune pind on see, mida PRIA pole toetusõiguslikuks pidanud ja on registrist välja arvanud. Kui ühel taotlejal on näiteks 20 ha karjamaad, millest PRIA pole seni toetusõiguslikuks pidanud 5 hektarit, siis nüüd kontrollitakse, kas sellel viiel hektaril on tegelikult karjatatud. “Kui selgub, et ikkagi pole, siis toetust ei saa,” ütles Linnamäe.  

Juhul kui üle vaadatud puiskarjamaad on nõuetekohaselt hooldatud ja puude all kasvab loomade karjatamiseks vajalik taimestik, ennistatakse need alad registrisse ja neile on võimalik ka edaspidi toetust küsida.  

Enam ei nõuta ka, et hektaril kasvaks alla 50 puu või puude liituvus ei ületaks 50%. “Puiskarjamaadel võib olla puude liituvus suurem kui 0,5, kui karjatataval alal kasvab piisavalt alustaimestikku ja karjamaal on aed ümber,” rääkis Linnamäe. Kadastike puhul jääb kehtima kuni 0,5-line liituvus, mis tähendab, et kadakatega ei tohi olla kaetud rohkem kui pool karjamaast.  

Karjamaad peavad olema looduses üle vaadatud 22. juuliks. 2006. aasta toetused tahetakse välja maksta 15. oktoobriks. Kui tuvastatakse, et liigtihedal alal on loomi karjatatud, siis seni makstud toetusi tagasi ei nõuta, aga maad registrisse ei ennistata ja edaspidi toetusi ei maksta.  

Ehkki looduses vaadatakse üle 366 tootja karjamaad, puudutab puiskarjamaade probleem 463 toetusetaotlejat, neist lõviosa – 264 – on saarlased. Hiidlasi on 122, läänlasi 42 ja pärnakaid 35. Kokku 97 toetusetaotlejal ei tuvastatud registri andmeil ega ka küsitluse tulemusena loomi, nende maid üle ei vaadata ja nemad peavad ka oma varasemail aastail saadud toetused koos trahvidega tagasi maksma.  

Karjamaade ülevaatamise otsust tehes lähtusid PRIA ja põllumajandusministeerium Euroopa Komisjoni soovitusest. Nõu saamiseks pöörduti komisjoni poole aprillis.

 

Allikas: põllumajandus- ja maaeluportaal PIKK ajalehest Maaleht.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.