Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ilmajaam ennustab keskmisest soojemat juunit (2007-06-02 12:28:55)

 

Eesti Hüdroloogia ja Meteoroloogia Instituut edastas alanud kuu ilmaprognoosi, millest nähtub, et juunikuu tuleb keskmisest soojem. Soojemat ilma ennustavad sünoptikud eelkõige kuu esimeseks ja kolmandaks kolmandikuks. Kuu keskmiseks õhutemperatuuriks kujuneb 12 kraadi saartel ja kuni 15 kraadi mandril, vahendas EMHI.

 

Kuu keskmise õhutemperatuuri kõrvalekalded võivad ulatuda ühest kuni viie kraadini, suure tõenäosusega keskmiselt kaks kraadi.

 

Aastate keskmine

Enamasti kõigub ööpäeva keskmine õhutemperatuur 10-20 kraadi piires.

Suuremal osal Eestist tõuseb ööpäeva keskmine õhutemperatuur üle 15 kraadi juuni viimasel kolmandikul. Öökülmad esinevad põhiliselt juuni esimesel kolmandikul.

 

Õhutemperatuuri absoluutne miinimum on juunis olnud miinus 3,5 kraadi 1957. aasta 15. juunil ja absoluutne maksimum 34 kraadi 1905. aasta 18. juunil.

 

Juunikuu keskmine sademete hulk kõigub 40 millimeetrist saartel ja rannikul kuni 55-75 millimeetrini Mandri-Eestis.

 

Maksimaalne kuu sademete hulk on olnud 100-150 millimeetrit, Tartus isegi 188 milimeetrit. Sajupäevi on Lääne-Eestis keskmiselt 9-11, Ida-Eestis 12-14 päeva.

 

Tänavu

juunis on oodata keskmisest kõrgemat õhutemperatuuri. Sademeid on normi piires või vähem. Kõige kuivem ja soojem võib olla kuu esimene kolmandik.

 

Kuu algul määrab ilma Läänemere piirkonnas stabiliseeruv kõrgrõhuala põhjustades päikesepaistelist ja nõrgeneva tuulega kuiva ilma.

 

Kuu teises kolmandikus aktiviseerub tsüklonaalne tegevus Skandinaavial, mis loob ebapüsiva ja suhteliselt jaheda ilma ka meil.

 

Kuu teise poole alguses pole välistatud üksikud nõrgad öökülmad maapinnal.

Viimases kolmandikus suureneb kõrgrõhualade osakaal ning ilm soojeneb. Üksikutel päevadel võib sadada äikesevihma.

 

Allikas: www.postimees.ee 01.06.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.