Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri / märts 2023 (2023-03-20 07:36:41)

Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri / 17. märts 2023

Sivar Irval: biomajandus on Eesti Nokia

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu esimees Sivar Irval rääkis mille üle ta enim südant valutab ja kuhu võiks Eesti põllumajandus areneda.

Riigikogu valimised on värskelt seljataga ja toimuvad valitsuse moodustamiseks koalitsiooni kõnelused. Milliste mõtetega jälgid läbirääkimiste protsessi?

Ma usun, et kõik Koja liikmed jälgivad neid läbirääkimisi huviga. Minu mõtted on peatunud kahel sõnal: toit ja puit. Need on suured teemad, millega koda igapäevaselt tegeleb. Toitu ja söömist võiks vaadata näiteks läbi meediamaailma - Eestis elab ca 1,3 miljonit inimest, kes söövad kolm korda päevas, mis teeb igal päeval ca neli miljonit klikki. Ja mul on selline tunne, et ükski partei ei ole seda mastaapi suutnud enda jaoks lahti hammustada. Põllumajandusest rääkimine ei taandu ainult maal elavete inimeste vajaduste peale, sööme ju kõik ja iga päev.

Kas sulle ei tundu, et vahepealne aeg, enne kriise, kuidagi devalveeris toidu väärtuse, toit oli nii kättesaadav ja nii enesestmõistetav, et tema väärtus hakkas kaduma?

Jah, täitsa nõus, ühtepidi on see loogiline, tarbija ju tahabki kõike saada odavamalt aga samas kvaliteetsemalt, kuid need kaks asja tegelikult omavahel kokku ei lähe. Teine probleem on ilmselt selles, et toidu väärtus on kuidagi ära kadunud, sest poest on kõike saada, millestki pole puudu ja kõike võetakse nii enesestmõistetavalt ning ei mõelda sellele, kust meile toit tuleb.

Kui ma vaatan milline on näiteks joogipiima hind poes ja siis lähed kaks riiulit edasi ja vaatad imporditud vee hinda, mis maksab rohkem, kui liiter piima, siis tundub, et midagi on nagu korrast ära. Meie ju teame, millist vaeva ja hoolt ning investeeringuid on piima tootmiseks teha vaja.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

Ants Noot: Valitsuskoalitsiooni läbirääkimistel ei tohi unustada kestlikku toidutootmist

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda toob välja olulised punktid, mida koalitsiooniläbirääkimistel osalevad parteid ei tohiks unustada. Ettepanekute keskmes on toidujulgeoleku tagamine ja kodumaise toidutootmise arenguks vajalike tingimuste loomine. "Samuti tuleb uuel valitsusel tagada rohekokkulepete elluviimiseks vajalike ressursside olemasolu, et ettevõtetel oleks võimalik varasemate valitsuste sõlmitud kokkuleppeid täita," rõhutab koja juht Ants Noot.

Tervislik ja mitmekesine toit, energia ning puhas elukeskkond on igale eestimaalasele hädavajalikud baasvajadused normaalseks elutegevuseks. Eesti põllumajandus- ja toidusektor on strateegiliselt tähtis meie igapäevase toidujulgeoleku tagajana. Põllumajandus ja metsandus on maaelu kõige olulisemad tugisambad ning ühtlasi ka Eesti kultuuri ja riigi jätkusuutlikkuse kandjad. "Samuti on põllumajandusel ja metsandusel oluline roll Eestile võetud kliimaeesmärkide täitmisel. Olgu selleks siis kasvuhoonegaaside heitmete vähendamine või uute võimaluste leidmine majanduskasvuks ja konkurentsivõime suurendamiseks, " lisab Noot.

Selleks, et toidusektor saaks ühiskonna ootustele vastata tuleb ennekõike tagada meie ettevõtjatele stabiilne ning konkurentsivõimeline keskkond. "Eesti toidutootjad on jätkuvalt võrreldes EL teiste riikidega ebavõrdses positsioonis. Meile rakenduvad üha karmimad keskkonna-ja loodushoiu nõuded, kuigi oleme Euroopa puhtaima looduse ja ohutuma toiduga riik. Põllumajandustoetused on alla EL keskmist ning ka siseriiklikud subsiidiumid ja maksupoliitika on võrreldes naabritega toidutootmise konkurentsivõimet mittetoetavad," toob välja koja juht.

Noot toonitas, et Eesti riigi majanduspoliitikat kujundades tuleb uuel valitsuskoalitsioonil mõista, milliseid võimalusi pakub põllumajandus- ja metsamaa säästlik kasutamine riigi majanduskasvu soodustamiseks, ekspordi arendamiseks ja maapiirkondades töökohtade kindlustamiseks.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

Soome rootslaste külaskäik Eesti tootjate juurde

Eelmisel reedel, 10. märtsil külastasid Eestit Soome põllumehed, täpsemalt rootsi keelt kõnelevate põllumajandustootjate keskliidu esindus Soomes.

Eestisse saabus 22 noort põllumajandustootjat, kelle seas oli teravilja- ja rapsikasvatajad, aiandussaaduste kasvataja, munatootja, lammaste, piimakarja ja lihaveiste kasvatajad. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja põllumajandusvaldkonna nõuniku Kaisa Vahtmäega sõideti külla kolmele põllumajandusettevõttele. Esimesena külastati ühte Eesti suurimat tootjat Väätsa Agro OÜ, seejärel Kaunissaare Põllumajandusloomade Kogumiskeskust ning päeva lõpuks käidi Iisaka talus lambakasvatuse poolega tutvumas.

Pärast Eesti külastust ütles SLC nõunik Christoffer Ingo, et nad said väga palju Eesti kohta teada. "Hea oli näha nii suuri kui väikseid põllumajandustootmisi ning tekkis tunne, et Eestis on sektori areng palju kiirem ning turustamine toimub efektiivsemalt," lisas Ingo.

Vahtmäe sõnas, et sellest käigust sai koda head kontaktid Soome esindusorganisatsiooniga ning nüüd ootavad Svenska Lantbruksproducternas Centralförbund liikmed Eesti põllumehi endale külla.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

Koja konverentsid ja seminarid
17.03 - Konverents "Usalduslikud suhted majanduses ja ühiskonnas: missugust kasu toovad ühistud?"
17.03 - EPKK infopäev "Majandusnäitajate arvutamine lihaveisekasvatusega tegelevas ettevõttes"
23.03 - EPKK infopäev "Elurikkuse soodustamine Natura 2000 erametsades"
29.03 - Seakasvatuse konverents "100 AASTAT SIGADE ÜHISTULIST ARETUST"
03.04 - EPKK infopäev "Kliimapoliitika kokkulepped ja mõju põllumajandusele"
04.04 - EPKK infopäev "Vahekultuurid mullaviljakuse parandamisel"
20.04 - EPKK infopäev "Hobuste aretusalane seadusandlus ja PRIA toetustega seotud kohustused"

Allikas: EPKK teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.