Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Imelised puud ja põõsad. Söödavad, ravivad ja dekoratiivsed (2023-02-07 07:56:58)

Toivo Niibergi ja Urmas Rohu sulest ilmunud raamat " IMELISED PUUD JA PÕÕSAD. SÖÖDAVAD, RAVIVAD JA DEKORATIIVSED" tutvustab meie koduaedades, metsades ja haljastuses kasvavaid puid ja põõsaid, mis annavad ja kannavad lisaks silmailule söödavaid ja kasulikke vilju. Lühikokkuvõtted liikidest ja neist aretatud sortidest, nende kasvutingimustest, raviomadustest ning kuidas kasutada erinevaid taimeosi ravimisel ja toidu valmistamisel. Raamat sisaldab hulgaliselt retsepte.

 

IMELISED PUUD JA PÕÕSAD. SÖÖDAVAD, RAVIVAD JA DEKORATIIVSED.

Raamatu eesmärgiks on väärtustada nii kodumaiseid kui ka uusi sissetoodud ilupõõsaid ja puid ning näidata neid peale dekoratiivsuse ka toidulaua rikastajana ning ravimina, seda enam, et koduaias peaks iga puu ja põõsas täitma oma mitmekülgset otstarvet. Igat taime on kirjeldatud ca kümnel leheküljel, kus on käsitletud nende tunnuseid, kasvutingimusi jne. ning raviomadusi ja toiduvalmistamise võimalusi koos retseptidega.

 

Kirjastuse hind 27 €

 

https://atlex.ee/tootekategooria/metsandus/

 

90 TAVALISEMAT VÕÕRPUITTAIME

 

Siinne valik tavalisemaid võõrpuid ja põõsaid ei hõlma kaugeltki seda liigi- ja sordirohkust, mida Eestimaal võime kohata. Siiski mingi valik tuli teha ja selline see sai. Taimeperekondi nagu korgipuu või saar, mille esindajaid meil kasvabki vaid üks-kaks liiki, oli kerge valikusse võtta. Palju keerulisem oli teha valikuid suurte taimeperekondade puhul, nagu enelad või viirpuud - kõrvale jäi mitmeid samuti üsna tavalisi või viimastel aastatel rohkelt kasutama hakatud liike ja sorte. Raamatukese formaat seadis siinkohal piirid!

Raamatu ülesehitus on ehk mõnevõrra teistsugune tavalahendusest, tehes loodetavasti lihtsamaks ühe või teise taimerühma leidmise. Sellele aitab kaasa lehekülgede välisservas paiknev väike sümbolite rida, mis koondab taimed teatud tunnuse alusel rühmadesse.
Taimed on rühmades järjestatud eestikeelse perekonnanime järgi. Muidugi leidub sellise jaotuse puhul erandeid, nagu näiteks paljasseemnetaimede hulka kuuluv hõlmikpuu, mille lehed kinnituvad lühivõrseile kimpudena ja pikkvõrseile ühekaupa vahelduvalt, samuti kinnituvad näiteks ka lehiste või kukerpuude okkad/lehed kimpudena lühivõrseile ja ühekaupa vahelduvalt pikkvõrseile. Mitme okaspuuliigi puhul, mille okkad on soomusjad, võivad mõnedel sortidel olla okkad nõeljad okkakujulised (ebaküpress, elupuu). Loodetavasti ei aja need erandid kogu klassifikatsiooni segaseks. Keerulisem on lugu ühe või teise taimeliigi sortidega. Välja on püütud tuua iga liigi puhul olemasolevate sortide üldarv ja seejärel anda tavaliselt kolme kuni viie tähtsama sordi detailsem kirjeldus. Kuna siinkohal astub mängu jälle valiku tegemine, saab seegi olla subjektiivne ega pruugi iga kord hõlmata just neid "kõige tähtsamaid". Mõnede sortide puhul on veel toodud sümbolitena, kas tegemist on isassordiga või emassordiga.

Peale eesti- ja ladinakeelsete taimenimede on toodud välja nimed inglise, saksa, vene ja soome keeles - lootuses, et see on vajalik ja leiab heakskiitu kasutajatelt. Erialadel, kus õpetatakse puittaimede tundmist, ei õpi ju ainult eesti keelt kõnelevad inimesed. Samal kaalutlusel on ladinakeelsetele nimedele lisatud rõhumärgid, et kergendada nimede hääldamist.

Autor loodab, et raamatuke aitab kaasa taimesõprade ridade täienemisele, hõlbustab aianduse ja metsanduse erialade õppurite elu ning on tasku pistetuna abiks parki või haljasalale puid-põõsaid uurima sattuvale huvilisele!

 

Kirjastuse soodushind

3.00

 

https://atlex.ee/tootekategooria/metsandus/

 

LEHTPUUD II

 

Käsiraamat on jätkuks LEHTPUUD I osale ja on mõeldud kasutamiseks dendroloogia õppeaine õppijaile, puukoolitöötajatele, haljastusspetsialistidele, loodus- ja keskkonnakaitsjatele, samuti harrastusaednikele ning kõigile loodusränduritele, kes peavad lugu puittaimedest ja soovivad neid tundma õppida või lihtsalt neist enam teada saada.
Taimesüstemaatikas on vahepealsetel aastatel toimunud olulised muutused, sest tohutult on lisandunud teadmisi geneetikast, mis omakorda seadnud uude valgusesse taimerühmade omavahelised sugulussuhted. Neid uusi teadmisi on püütud arvestada võimaluste piires ka selles köites. Vahepeal on ilmunud puude ja põõsaste osas nii kodumaist kui tõlkekirjandust, kuid lehtpuude ja - põõsaste süvendatud käsitlus jätkub selle sarjaga.
Raamatu teine osa käsitleb puid ja põõsaid alates Erythroxyláceae sugukond punapuulised ja lõpeb Liriodendron tulipifera L.
harilik tulbipuuga

 

Kirjastuse soodushind €29.00

 

https://atlex.ee/tootekategooria/metsandus/

 

DENDROLOOGIA JA PARGINDUS

 

"Dendroloogia..." on raamat metsas, istandikus, pargis ja aias kasvatatavate puuliikide taksonoomiast, morfoloogiast, fenoloogiast ja ökoloogiast. Süstemaatilises osas antakse ülevaade lehtpuu- ja -põõsaliikidest: Eesti kohalikest liikidest ja meil kasvatatavatest
võõrliikidest, nende teisenditest ja kultivaridest, samuti lõunapoolsetest maailmakuulsatest liikidest. Raamatus on toodud Eestis kasvatatavate lehtpuuperekondade määraja talviste võrsete ja pungade järgi. Teos põhineb aastakümnete pikkusel puude uurimis- ja
kasvatamiskogemusel, mille ajendiks on huvi nende varjatud omaduste, vajaduste ja "hingeelu" vastu.
"...ja pargindus" on samuti alguse saanud kogemustest parke külastades, vaatlustest, inventeerimistest, analüüsidest, raie- ja istutuskavadest ning isiklikust raiete juhtimisest. Suur mõjutaja on olnud tegevus Emajõe-äärses dendropargis.
Raamatu autor Eino Laas on lõpetanud Eesti Põllumajanduse Akadeemia metsamajanduse eriala ja on kauaaegne EMÜ (EPA; EPMÜ) dendroloogia, parginduse, metsahoiu ja puhkemetsanduse ning metsabioloogia õppejõud. Ta on töötanud seemlate rajamisel, metsakultuuride uurimisel, parkide inventeerimisel ning koos isaga rajanud Emajõe-äärset dendroparki. 1994-2004 oli ta EMÜ metsakasvatuse instituudi juhataja ja aastatel 1991-2004 Tartu LV haljastusteenistuses dendroloog.
Eino Laasi sulest on varem ilmunud raamatud:
"Okas- ja lehtpuud talvel" (1988),
"Metsauuendamine ja metsastamine"(2001), "Okaspuud" (2004).
Ta oli koostaja, toimetaja ja põhiautor kõrgkooli mammutõpikul "Metsamajanduse alused" (2011).

 

Kirjastuse soodushind

41.00

 

https://atlex.ee/tootekategooria/metsandus/

 

90 TÄHTSAMAT OKASPUUD

 

Okaspuud - paljude aiasõprade lemmikud, on suur ja tähelepanuväärne taimerühm. Eestikeelset originaalkirjandust okaspuude kohta on aegade jooksul ilmunud üsna vähe ja seegi vähene on lettidelt ammu kadunud. Okaspuid tutvustavatele raamatutele on tulemas järg Urmas Roht'i sulest ilmuva taskuteatmiku "90 okaspuud" näol. Seekordne 90 puittaime tutvustava sarja raamat on keskendunud tähtsamatele okaspuudele ja nende tohutule sordivalikule. Maailma suurimad elusorganismid kuuluvad okaspuude hulka ja enamus neist hiiglastest on koondunud kasvama Põhja-Ameerika läänerannikule. Teine suur okaspuuliikide levikupiirkond asub Aasias ja neist piirkondadest on Eestimaale aegade jooksul toodud rikkalik valik erinevaid liike. Aiandushuvilised kogu maailmas pole rahuldunud pelgalt liikide kasvatamisega, vaid on püüdnud rikastada okaspuumaailma mitmekesisust suure sordivalikuga. Nimetame näitena siinkohal kasvõi kõigile tuntud hariliku elupuu rohkem kui kolmesadat sorti. Autor ongi raamatus lisaks tuntumate okaspuuliikide kirjeldustele, pööranud enam tähelepanu nende peamistele sortidele. Rikkalikult fotodega illustreeritud teatmik on mõeldud kasutamiseks eeskätt kõigile okaspuuhuvilistele, samuti käsiraamatuks aednikele ja aiandusäride müüjatele. Käsiraamat on heaks abimeheks maastikuarhitektidele ja -hooldajatele, samuti kõigile õppuritele, kellel erialaks dendroloogia.

 

Kirjastuse hind €15.00

 

https://atlex.ee/tootekategooria/metsandus/

Kõiki raamatuid saab uudistada ja tellida kodulehel:
https://atlex.ee/tootekategooria/metsandus/


 

Tellimiseks saatke oma ostusoov ja kontaktandmed: ostja, maksja, Smartposti automaadi asukoht, mobiili number meiliaadressile silli@atlex.ee või vastake sellele kirjale.

Raamatuid saadame Itella SmartPost pakiautomaati (al.3,60) või kulleriga (al.6€).

Soovi korral on võimalus ka kirjastusse vaatama/järele tulla (Kivi 23, Tartu).


 

Allikas: Kirjastus Atlex teade

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.