Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tunnustati silmapaistvamaid pärandniitude majandajaid (2023-01-27 07:15:48)

25. jaanuaril tunnustasid Keskkonnaamet ja Keskkonnaministeerium Laitse Graniitvillas neid pärandniitude majandajaid, kes panustasid eelmisel aastal kõige rohkem Eesti liigirikkaimate maastike säilimisse, valdkonna arengusse ning kogukonna tegemistesse.

Sel korral osutusid seitsme nominendi hulgast võitjateks Kalju Simpson Läänemaalt ning Saaremaalt Astra Ait ning Mario Talvist. Tunnustused, mille hulka kuulusid ka ökoniidukid - vikatid, andsid üle keskkonnaminister Madis Kallas ning Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra.

Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra õnnitles võitjaid ning ütles, et kuigi maakasutus ja traditsiooniline maaelu on muutunud, on rõõm tõdeda, et Eestis on jätkuvalt siiski üle 800 pärandniitude majandaja. "20. sajandi algul katsid pärandniidud hinnanguliselt kuni 40% Eesti territooriumist ehk 1,8 miljonit hektarit. Praegu majandatakse Eestis ligikaudu 42 000 ha pärandkooslusi, kuid meie plaan on suurendada majandatavaid alasid 2027. aastaks 50 000 hektarile."

Neile maaomanikele, kes on valmis oma niidualasid majandama või rendile andma, annavad 2022. aastast alates nõu Keskkonnaameti nõustajad, kes aitavad leida konkreetsele niidule sobiva lahenduse. "Nõustaja vaatab koos maaomanikuga niidu kohapeal üle, arutab läbi võimalikud lahendused, tutvustab parimaid pärandniidu taastamise ja majandamise tavasid ning toetusmeetmeid. Kõigil, kel huvi oma maade majandamise vastu, võiksid alustada loodusrikaseesti.ee kodulehelt," rääkis Vakra.

Ühtlasi kuulutas Keskkonnaameti peadirektor eilsel tunnustusüritusel välja, et käesolev aasta, on puisniidu aasta. "Edaspidi hakkame kindlasti tunnustama ka parimaid puisniitude majandajaid. Puisniit on ju kõige vanem pärandniidu vorm, sest puisniidu sarnased maastikud kujunesid juba koos inimasustusega, kui alustati metsa harvendamist, kariloomade pidamist ning heina ja lehisevihtade tegemist," ütles Keskkonnaameti peadirektor.

Videoid seekordsetest võitjatest saad vaadata YouTube kanalist: Kalju Simpson, Astra Ait ja Mario Talvist.

Pildigalerii Laitse Graniitvillas toimunud üritusest on SIIN, fotode autor Heikki Avent.



Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.