Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaminister: peame maailma riike veenma elurikkuse hävingule üheskoos pidurit tõmbama (2022-12-15 08:21:04)

"Peame koos ligi kahesaja riigi esindajatega leppima kokku sammud, mis aitaksid maailma elurikkuse kriisist päästa," ütles täna Montreali ÜRO elurikkuse läbirääkimistele sõitnud keskkonnaminister Madis Kallas. "Euroopa Liit on selleks juba seadnud ambitsioonikaid eesmärke, nüüd on vaja neile saada ka muu maailma heakskiit."

Maailmas on väljasuremisohus miljon liiki ehk iga kaheksas liik. Kadumisohus ei ole mitte ainult haruldased või looduskaitse all olevad liigid, vaid üha rohkem ka seni tavaliseks hinnatud liigid. Euroopa Liidu pakutud lahendused näevad ette kaitsta aastaks 2050 vähemalt 30% maismaast ja 30% maailma ookeanidest, taastada miljardeid hektareid inimtegevuse tõttu kahjustatud maad ning magevee ja ookeanide ökosüsteeme. Praegust teadmiste kohaselt oleks see piisav elurikkuse jätkusuutlikkuse saavutamiseks ja praeguse kursi positiivseks muutmiseks.

Lisaks tahetakse Montrealis kokku leppida ka eesmärkide täitmise täpne kava ning mõõdikud, mis aitaksid riikide tehtut hinnata.

"Eesti osa maailma elurikkuse hoidmisel on jätkata looduskaitse senist joont: kaitseme loodust, seal kus vaja, ja taastame seda, mida inimene on rikkunud," nentis Madis Kallas. "Olemasolevat kaitsta on oluliselt lihtsam ja odavam kui rikutut taastada."

ÜRO elurikkuse konventsiooni osaliste 15. konverents (Conference of the Parties ehk lühendatult COP15) kestab Kanadas Montrealis 19. detsembrini.

Elurikkuse COPi kodulehekülg: https://www.cbd.int/conferences/2021-2022



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.