Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti kalanduse hea käekäik on kindlustatud (2022-12-12 08:21:06)

Euroopa Komisjon võttis vastu Merendus, Kalandus ja Vesiviljelusfondi Eesti rakenduskava (EMKVF), mille eelarve on Eesti kaasrahastusega järgmiseks 5 aastaks 139 miljonit eurot, millest Euroopa Liidu panus on 97,4 miljonit.

Fondil on neli suuremat eesmärki:

· Parandada tuleb keskkonnaolukorda ning tagada, et ka kalavarud oleksid heal tasemel. Sealjuures on oluline hakkama saada ka kliimamuutustega.

· Kalapüük, kala töötlemine ning vesiviljelus peavad muutunud oludes majanduslikult paremini hakkama saama, aga seda viisil, mis arvestab keskkonnaga.

· Kaasa tuleb aidata kalapüügiga tegelevate kogukondade arengule ning tagada nende majanduslik kestmine. Eestis jagunevad sellised kogukonnad kaheksaks kalanduspiirkonnaks.

· Eelnevate eesmärkide saavutamisele aitab kaasa teadus, innovatsioon ning teadmiste laiem levik teadlastelt kaluritele.

Maaeluminister Urmas Kruuse leiab, et need prioriteedid on vajalikud tuleviku vaates, et tagada toidujulgeolek meie riigi siseselt ning arendada majanduslikult kasumlikku eksporti ka väljapoole. "Näiteks keskkonnasäästlikuma tehnoloogia ja ressursitõhusate seadmete kasutamisega kalalaevadel vähenevad nii kalurite kulud kui ka ebasoovitav keskkonna mõju," ütleb Kruuse. Ta leiab, et tehnoloogiasse panustamine on parim viis, kuidas ka rahvusvahelisel turul ellu jääda. "Kui suudame oma kalandusest ja vesiviljelusest tulevat toorainet paremini töödelda, suudame olla ka konkurentsivõimelised," on Kruuse kindel. Eesti kala üks peamisi sihtturge on Ukraina, kelle abistamine sõjaolukorras annab ka Eesti kalandusele täiendava tähenduse.

Urmas Kruuse toob välja, et kalanduse konkurentsivõime tugevdamine on olnud prioriteet ka eelmises rakenduskavas. Kalandussektori paremat hakkama saamist on löögi alla seadnud Venemaa agressioon Ukrainas. Kuigi kriisi mõjude leevendamiseks on kavas sektorile maksta 5 miljoni euro ulatuses hüvitisi juba eelmisest rakenduskavast, annavad EMKVFi raames kavandatavad meetmed võimaluse sektorit veelgi tugevdada. "Uuel perioodil on kavas jätkata pikaajalise kestlikkuse tagamisega ja uude rakenduskavasse on selleks otstarbeks eraldatud 139 miljonit eurot, millest saame toetada nii kalavaru olukorra parandamist, keskkonnakahjude ennetamist ja korvamist, kui ka kalurite toimetulekut" ütles maaeluminister Kruuse.

Rakenduskava abil viiakse Euroopa Merendus-, Kalandus- ja Vesiviljelusfondi 2021-2027 (EMKVF) raames ellu meetmeid ja tegevusi, mis toetavad Eesti kalandus- ja vesiviljelussektori peamiste eesmärkide saavutamist EL Ühise Kalanduspoliitika (ÜKP) rakendamisel.


Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.