Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
RMK Sagadi metsamuuseumi uus näitus kutsub kulgema metsasele teekonnale (2022-12-02 09:58:33)

1. detsembril avati RMK Sagadi metsamuuseumi uus püsinäitus "Metsane teekond", kus saab proovile panna nii oma teadmisi Eesti metsadest kui ka lustlikumas laadis metsaeluga tutvust teha.

Sagadi metsamuuseumi juhi Ain Küti sõnul on eestlaste elu kulgenud ikka metsa toel ning metsa mitmekülgseid kasutusvõimalusi ja tähtsust meie identiteedis avab ka uus näitus. "Mets on meie elutunnetust, igapäevaseid toimetamisi ja ka majanduselu mõjutanud sajandeid. Uuel näitusel heidame küll austava pilgu minevikku, aga vaatame siiski ka palju võimalusi pakkuvasse tulevikku," sõnas Kütt, avaldades lootust, et põnevat tegevust leiavad näitusel nii lapsed kui ka täiskasvanud.

Näiteks saab külastaja oma käega katsuda ja silmaga veenduda, kui paljud meid ümbritsevatest asjadest on seotud puiduga ning mis suunas see valdkond areneb. Käsitlemist leiavad ka metsa roll kliimamuutuste leevendajana ning puit hubase elukeskkonna loojana. Viimase teema avamisel tulevad appi virtuaalreaalsuse prillid ning näituse külastaja saab koos Tõnis Niinemetsaga teha kiirrännaku eri ajastu puitmajades - alustades püstkojast ja lõpetades moodsa ristkihtpuitmajaga. Tõnis Niinemetsa südikal juhendamisel saab proovida teha järgi ka loomahääli ning tuletada meelde looduses liikumise etiketti.

Äsja renoveeritud metsamuuseumi kahel korrusel asuv näitus on jagatud temaatilisteks aladeks. Esimesel korrusel saab videoruumis graafilise ülevaate Eesti metsade hetkeseisust ning vaadata metsailust inspireeritud elamusklippi. Teisel korrusel on esindatud järgmised teemad:

- puuparlament õpetab tundma eestimaiseid põhipuuliike

- puidukasutus vanal ajal ja tänapäeval annab aimu, millisest puust tegi peremees parima labida või pilli, ning kuidas kasutatakse puitu tänapäeval ilutööstuses, lennunduses või kõikvõimalikes olmekaupades

- metsabioloogia tutvustab meie põhilisi metsloomi, tuulist elu puuvõras ja salapära täis siginat mulla all

- moodne puidukasutus tutvustab puitarhitektuuri näiteid nii ametlikelt autahvlitelt kui ka "põranda alt", kaasa saab teha interaktiivse rännaku eri ajastu puitmajades

- mets majanduse mootorina ehk kuidas mets on 400 aasta jooksul meie toimetulekut turgutanud - laevaehitusest viinavalmistamiseni, eestimaisest vineerist rääkimata

- meelterännak metsas - võimalus näitusemelust eemalduda ja nautida ekraanil Eestimaa aastaaegade vaheldumise ilu, saadetuna juhendatud metsameditatsioonist

- metsa roll kliimamuutustega kohanemisel ja pilk tuhandete aastate taha ehk kuidas Eesti metsad kliima tõttu aja jooksul muutunud on

- metsatööde ABC ehk millal kasutatakse relaskoopi ja saagi ning mida tähendab ütlus, et mullast sõltub mets

- mets Eesti koha- ja perekonnanimedes

- metsandusliku pärandkultuuri varamu ning metsaga seotud tavad meie vaimses kultuuripärandis, erinevad vaated metsale

- metsakino ehk lustakad ja mõtlemapanevad temaatilised katked Eesti filmidest

Metsamuuseumi esimesel korrusel asub muuseumipood, kus müügil valik puidust ja teistest loodussaadustest valmistatud tooteid. Fuajees saab iga soovija kätt proovida harvesteri simulaatoril.

Näitus "Metsane teekond" on RMK Sagadi metsamuuseumis avatud iga päev kell 10-16. Sagadi metsakeskuses tegutseb ka looduskool, hotell ja restoran ning muuseumina härrastemaja.

Värske näituse kuraatorid on Ain Kütt ja Katre Ratassepp. Näituse ruumilahenduse, disaini ja eksponaadid kujundas OÜ Pult. Näituse ehitas valmis OÜ Riksen.



Allikas: RMK pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.