Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet kinnitas pehme koeratubaka kaitse tegevuskava (2022-11-18 08:19:15)

Keskkonnaamet uuendas II kaitsekategooriasse kuuluva pehme koeratubaka kaitse tegevuskava. Kava näeb ette tegevused taimeliigi senisest soodsama seisundi saavutamiseks, kasvukohtade kvaliteedi säilitamiseks ja parandamiseks.

Pehme koeratubakas on laiemalt levinud Lääne- ja Kesk-Euroopas. Lätis on taim haruldane, kasvades peamiselt riigi keskosas. Leedu põhjaosas on pehme koeratubakas küllalt sage, teistes piirkondades haruldane. Pehme koeratubaka levila Eestis on väga piiratud: leiukohad jäävad eranditult Tartu linna, Tartu valda ja nende lähiümbrusse. Liik kasvab meil peamiselt parasniisketel või soostunud niitudel, kus teda ohustab eeskätt kasvukohtade seisundi halvenemine kulustumise, võsastumise ning metsastumise tagajärjel. Ka võõrliikide üha laienev levik tõrjub koeratubakat tema kasvukohtadelt. Piiratud levila ja kasvukohtade kvaliteedi halvenemise tõttu on pehme koeratubakas arvatud punases nimestikus väljasuremisohus liikide hulka.

Keskkonnaameti peadirektori asetäitja eluslooduse valdkonnas Leelo Kukesõnul onesmatähtis peatada pehme koeratubaka kasvukohtade kvaliteedi langus.Selleks peab liigile sobivaid poollooduslikke niidukooslusi Tartus ja selle lähiümbruses võimalikult suurel pindalal taastama ning järjepidevalt hooldama ̶niitma või karjatama. Tähtis on ka võõrliikide tõrje liigi kasvukohtades ning hooldustööde tulemusseire," selgitas Leelo Kukk.

Veel 2000ndate alguses oli pehmel koeratubakal Eestis teada üksainuke mõne isendiga leiukoht. Alates 2009. aastast on Keskkonnaameti poolt tellitud süstemaatiliste inventuuride käigus Tartu ümbruses kaardistatud mitmeid liigi uusi leiukohti. Selle aasta sügisel moodustati pehme koeratubaka esinduslikumate kasvukohtade kaitseks Tartumaal 15 väikest kaitstavat ala ̶püsielupaika.

Pehme koeratubaka kaitse tegevuskava koostas botaanik Peedu Saar Pärandkoosluste Kaitse Ühingust. Kinnitatud tegevuskavaga on võimalik tutvuda Keskkonnaameti kodulehel.



Allikas: Keskkonnaameti 18.11.2022 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.