Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet kiitis heaks endise Aidu karjääri alade korrastamise (2022-11-17 09:47:50)

Keskkonnaamet kiitis heaks 10 aastat tagasi kaevandamistegevuse lõpetanud Aidu põlevkivikarjääri viimaste alade korrastamise. Alad, kuhu korrastamise järel midagi uut ei rajata, tuleb Keskkonnaameti otsuse kohaselt hiljemalt 2027. aastal metsastada.

"Aidu karjäär rajamine algas 1965. aastal, karjäär avati 1974. aastal ja see kandis tol ajal Oktoobri karjääri nime. Tänaseks on suur osa endisest põlevkivikarjäärist metsastatud, rajatud on sõudekanal, plaanitakse rajada veespordikeskus, samuti taastuvenergiapark," ütles Keskkonnaameti peadirektori asetäitja keskkonnakasutuse valdkonnas Erik Kosenkranius.

Suur osa 50 aastat tagasi avatud põlevkivikarjääri aladest on korrastatud ja korrastatuks tunnistatud juba varem. Ammendatud alade korrastamine on käinud paralleelselt kaevandamisega, kusjuures esimesed kaevandatud alad tunnistati korrastatuks 1976. aastal.

Nüüd vaadati üle kaks viimast endise põlevkivikarjääri kinnistut. Kõik karjääri aladel on pinnas ja nõlvad tasandatud, on rajatud teed ja veekogud. Ohtlikud kohad on märgistatud ning suured alad juba ka metsastatud. Korrastatuks tunnistamine on siiski tingimuslik, sest komisjoni otsusega seati kaevandajale kohustus viia praegu veel lagedatel aladel ellu arendusprojektid või need alad metsastada.

"Karjääri alade korrastamine on iga karjääri avamisega kaasas käiv kohustus, mille täitmist jälgib Keskkonnaamet. Juba kaevandamisloa taotluses tuleb märkida plaanitava korrastamise suund," selgitas Keskkonnaameti peadirektori asetäitja keskkonnakasutuse valdkonnas Erik Kosenkranius. "Iga karjääri tegevuse viimane etapp on selle korrastamine."

Komisjoni otsusega seati kaevandajale lisakohustus istutada hiljemalt 2027. aasta oktoobri lõpuks mets Aheraine katastriüksusele. Sellest kohustusest saab omavalitsus ettevõtte vabastada, kui kehtestab enne tähtaja möödumist ala teistsuguse kasutuse planeeringu või kooskõlastab uued projekteerimistingimused.

"Kui omavalitsus lubab enne tähtaja möödumist rajada Aheraine alale niisuguse objekti, mille ehitamiseks tuleks metsa maha võtta siis me istutamist ei nõua. Kui aga alternatiivne projekt ei realiseeru, tuleb selles kohas kasvama panna mets," ütles Kosenkranius.

Tingimusliku metsastamise kohustuse määras Keskkonnaamet ka 2021. aastal Kivijärve katastriüksuse korrastatuks tunnistamisel. Seal kehtib tingimus, et alale kas istutatakse juurde puid või kehtestatakse detailplaneering kinnistule taastuvenergiapargi rajamiseks. Kivijärve alade korrastamiseks seatud lisanõuded tuleb täita hiljemalt 31.08.2024.

Keskkonnaamet tunnistab endise karjääri alad korrastatuks pärast seda, kui kaevandaja on karjääri alad korrastanud, korrastamiskomisjon on need kohapeal üle vaadanud ja seadnud vajalikud lisatingimused. Komisjoni on lisaks Keskkonnaameti esindajale kaasatud nii maaomanike, omavalitsuse kui kaevandaja esindajad.

Aidu karjääris lõpetati põlevkivi kaevandamine aastal 2012, selleks ajaks oli kaevandatud 38 aastat ning väljatud ligikaudu 90 miljonit tonni põlevkivi. Endise Aidu karjääri alad asuvad Ida-Virumaal Lüganuse ja Alutaguse vallas Aidu-Nõmme, Võrnu, Ojamaa, Aidu-Sooküla ja Aidu-Liiva külade territooriumitel. Aidu karjääri mäeeraldise pindala oli alates 2005. aastast 2555,01 ha ning mäeeraldise teenindusmaa pindala 1473,89 ha.



Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.