Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti toit vajab ka edaspidi toetust (2007-05-24 09:32:42)

 

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul on Eesti toidu programm väga oluline ning vajab ka edaspidi toetust.

“Programm peaks senisest enam keskenduma Eesti toidu eripära tutvustamisele, tervisliku toitumise propageerimisele ja ekspordivõimekuse tugevdamisele”, ütleb põllumajandusminister. Minister lisab, et suuremat tähelepanu tuleb pöörata noorte toiduostude kujundamise kaasaaitamisele tervislikkuse suunas.

Põllumajandusministeeriumis tutvustatud iga-aastasest Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringust selgus, et kodumaise toidukauba tarbimine ja eelistamine on endiselt kõrge, 2006. aastal 75%. Helir-Valdor Seeder rõhutas, et Eesti toidu programm on aidanud tutvustada Eesti toitu oma riigis kui ka väljaspool ning aidanud hoida kodumaiste toidukaupade eelistust kõrgel.

Uuringust “Elanike toitumisharjumused ja toidukaupade ostueelistused” selgus, et kodumaiseid toidukaupu iseloomustab endiselt värskus (60%), harjumuspärane maitse (60%) ning usaldusväärsus (55%) ja tervislikkus (51%). Eesti päritolu peab ostuotsuste tegemisel oluliseks 58% tarbijatest.

Toidukaupade valikul lähtuvad elanikud eelkõige toote värskusest, kvaliteedist, maitsest, tervislikkusest, koostisest, soodsast hinnast, toote välimusest ja kodumaisest päritolust.

Kõige kvaliteetsemateks kodumaisteks toodeteks peavad tarbijad piimatooteid (79%), järgnevad leiva- ja saiatooted (72%), jahu ja tangained (71%) ning maiustused ja kondiitritooted (67%). Vähem kvaliteetseteks peetakse värskeid puu- ja köögivilju, kulinaar- ja valmistoite ning kalasaadusi.

Võrreldes 2005. aastaga on kasvanud ka kvaliteedi- ja päritolumärkide (näiteks pääsukesemärk) tuntus. Sellele vaatamata sooviks suur osa tarbijaist saada märkide osas lisainfot. Kõige rohkem muudab toidukauba päritolu määramise tarbijatele keeruliseks liiga väikses kirjas pakendi tooteinfo, kust ei selgu tooraine päritolumaa.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder rõhutas, et rohkem tähelepanu tuleb pöörata toidukaupade valiku regionaalse kättesaadavuse parandamisele.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.