Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Karuputk - musta raamatu kangelane (2007-05-24 08:54:51)

 

Riiklik looduskaitsekeskus alustab mai teisel poolel iga-aastast võitlust karuputkega, tänavu on selleks kogu Eesti tarbeks eraldatud neli miljonit krooni.

Võrumaal on kaks peamist karuputkekollet Missos ja Uue-Saaluses, väiksemaid kasvukohti on rohkem. Kokku kasvab putke maakonnas ligi 16 hektaril.

Uue-Saaluse putkekoloonias on karuputked peaaegu puusakõrgused ja peatselt hakatakse neid mürgiga pritsima. Putke on seal tõrjutud juba kaks aastat, kuid Haanja looduspargi liigikaitse spetsialist Margus Muts ütleb, et seda tuleb teha vähemalt seitse aastat, siis on tulemust näha. Putke seemned säilivad mullas aastaid, eriti niiskes mullas. Sellepärast tuleb taim ennekõike veekogude äärest hävitada. Seda enam, et vee kaudu levivad putke seemned hästi.

Karuputke tõrjeks on mitu võimalust, kuid ükski neist pole universaalne. Väiksemates kasvukohtades aitab paari nädala tagant niitmine ja putke väljajuurimine. Suurtes kolletes tuleb mürki kasutada. Kui ilmad on püsivalt vihmased, ei pääse mürk mõjule.

Mõnikord aitab, kui putkealal suvi läbi lambaid karjatada. Heina söövatele loomadele pole putk ohtlik, aga näiteks koertele-kassidele võib saatuslikuks saada. Karuputkede mahl sisaldab furokumariini, mis on nii nahale sattudes kui ka alla neelates ohtlik.

Uue-Saaluses rääkisid vanainimesed, et kui karuputk omal ajal võimutsema hakkas, saadeti mehed seda niitma ja tagajärjed olid hirmsad. Mõni mees oli järgmisel päeval nii villis, nagu oleks keeva veega üle valatud. Karuputke mürgisusest räägiti siis veel vähe.

Uue-Saaluses on mõni mees juba teist ringi vikatiga putke kallal. Näiteks Helgi rääkis, et nendegi suvekodu lähedal kasvas putk, aga nemad olid igal kevadel õigel ajal platsis ja niitsid ning juurisid taime välja. Ja seda tööd tehti aastaid igal kevadel.

Eestis on koostatud punasele raamatule vastukaaluks must nimekiri taimeliikidest, mis ei peaks meil kasvama. Siinsele floorale kõige ohtlikumate taimede kategoorias on troonil Sosnovski karuputk. Temaga jagavad seda kahtlasevõitu au Rakvere raibe ja hobuoblikas.

 

Allikas: ajaleht Võrumaa Teataja 23.05.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.