Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Apteekides müügil olevad õlid parandavad tervist (2007-05-23 06:53:32)

Rakvere Kondivalu apteegi proviisor Anita Niinemets lausus, et õlid jagatakse kahte rühma: eeterlikud baasõlid, mida kasutatakse massaažis ja aroomiteraapias, ning naturaalsed taimeõlid, mis sobivad nii sees- kui ka välispidiseks õliraviks.

 

Parandavad meeleolu

 

Eeterlikke baasõlisid tarvitatakse massaažis või lõhnalampides, et eluruume värskendada. Tänapäeva meditsiinis on eeterlikud õlid kasutusel ka aroomiteraapias, mis proviisori sõnul on efektiivne meetod keha pingetest ja stressist vabastamiseks. Enamik väliskeskkonnast pärinevaid tegureid mõjutab vähemal või rohkemal määral inimese organismi ja sisemist tasakaalu. Kui pinged kuhjuvad ja tekivad vaevused, on see esimene märk sellest, et keha vajab puhkust.

 

Eeterlikel õlidel on organismi tugevdav ja meeleolu parandav toime. Eeterlikke õlisid tuntakse ka lenduvate õlide nime all. Osa nendest, näiteks eukalüpti, männi või euroopa nulu eeterlik õli, vähendavad hingamisteede ja külmetusvaevusi. “Lavendel, rosmariin ja piparmünt mõjuvad organismile rahustavalt,” ütles Niinemets.

 

Tugevad antidepressandid

 

Tugevate antidepressantide hulka kuuluvad eeterlikest õlidest sidrunheina- ja piparmündiõli. Sidrunheinaõlil on ka palavikku alandav, vereringet parandav ja immuunsust tugevdav toime. Piparmünt aitab leevendada stressi, soodustab keskendumisvõimet raske vaimse töö korral, vähendab peavalusid ja reguleerib kehatemperatuuri.

 

Bergamotiõlil on meeleolu parandav ja jalgade veenilaiendeid ennetav toime. Samas ergutab õli väsinud organismi, aitab ennetada aknet ja kuiva peanahaga seotud probleeme. Proviisor Anita Niinemetsa sõnul on ergutav toime veel rosmariini- ja magusa apelsini õlil.

“Lavendliõlil on lisaks rahustavale mõjule antiseptiline toime. See õli soodustab haavade, põletuste, vigastatud soolatüügaste paranemist,” lausus proviisor.

 

Stressi vähendav toime on greibil, basiilikul, mürril, apteegitillil ja atlase seedril.

Lõdvestavate õlide hulka kuuluvad Niinemetsa sõnul rosmariini-, salvei-, ylang-ylangi ja patšuliõli.

 

“Reisile minnes võib kotti pista teepuu- või eukalüptiõli, millel on väikesi haavu ja kriimustusi parandav toime,” soovitas Niinemets.

 

Seespidiseks kasutamiseks eeterlikud õlid ei sobi, sest võivad tekitada maolimaskesta ärritusi.

 

“Saunas võib üldjuhul kaasa võtta mis tahes eeterlikku õli. Oleneb sellest, mis inimesele meeldib ja mida tema sisetunne heaks kiidab,” lausus Niinemets.

 

Saunas eemaldatakse nahalt üleliigne higi ja rasu. Eelistatumad saunaõlid on eukalüpti-, piparmündi-, männi-, nulu- ja seedriõli. Lisaks lõõgastavale ja nahka toniseerivale toimele aitavad need kuumas leiliruumis kergemini hingata.

 

Lai eeterlike õlide valik on Rakveres Tsentrumi ostukeskuse teisel korrusel asuvas Aroomipoes.

 

Müüjannade sõnul kaitsevad eeterlikud õlid organismi immuunsüsteemi ja mõjuvad hästi meeleolule. Õlid on müügil 10- ja 50milliliitristes tumedates pudelites.

 

Turgutavad keha ja vaimu

 

Lisaks eeterlikele õlidele on apteegis müügil taimeõlid. “Erinevalt eeterlikest õlidest sobivad taimeõlid seespidiseks kasutamiseks ja neil on organismi tugevdav toime,” rääkis Niinemets.

Naturaalsed taimeõlid alandavad vere kolesteroolitaset, ei sisalda säilitusaineid ega hakka pannile pannes kergesti pritsima.

 

Kõrvitsaõli ehk kõrvitsaseemneõli on valmistatud valitud kõrvitsaseemnetest külmpressimise meetodil. Anita Niinemets rääkis, et meeste puhul mõjub see hästi eesnäärmetalitusele, naistele on aga abiks põieprobleemide korral.

 

Lisaks sisaldab kõrvitsaseemneõli organismile vajalikke mikroelemente, tsinki ja magneesiumi.

 

Kreeka pähkli õli on tarvilik eakatele inimestele, eriti neile, kes põevad kõrgvererõhutõbe, sest sisaldab rohkesti küllastamata rasvhappeid.

 

Linaseemneõli sobib aga Niinemetsa sõnul toidulisandiks neile, kel tegu seedimisprobleemidega. See on ka kolesteroolivaba.

 

Allikas: ajaleht Virumaa Teataja 22.05.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.