Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Hiiumaal saab õppida kuut eriala (2007-05-22 07:24:05)

Suuremõisa Tehnikum

Eesti väikseim maamajanduskool – Hiiumaal asuv Suuremõisa Tehnikum – ootab uusi õpilasi juba kolmekümnendat sügist. Tänavustele tulijatele on pakkuda kuus eriala: üldehitus, väikesadamate spetsialisti koolitus, plastitöötlemise seadistamine, maastikuehitus, ettevõtlus ning loodusturismi korraldus (loodusretke juhi eriala). Dokumente võetakse vastu jaanipäevast 20. augustini. Floristikat, raamatupidamist ning looduskeskkonna- ja maastikukorraldust saab Hiiumaal taas õppida aasta hiljem.

Uued ja ammused erialad

 

Üheks huvitavamaks leiuks koolitusturul peavad tehnikumi õppetöö korraldajad Tiina Talussaar ja Aira Toss väikesadamate spetsialisti eriala. “Eestis on vaid neli suurt sadamat, kõik ülejäänud on väikesadamad. Väikesadama spetsialistid õpivad sadamamajandust, navigatsiooni, tollikontrolli, seadusandlust, erialast inglise keelt ning palju muudki. Neil on lõpetades võimalus taotleda ka väikelaeva juhi kutset,” selgitas kooli direktori asetäitja õppealal Tiina Talussaar.

“Uus on ka maastikuehitaja eriala. Maastikuehitaja on aedade ning haljastute rajaja ja hooldaja. Sel erialal kestab õppetöö kõige kauem – kaks ja pool aastat,” rääkis Talussaar. “Õpitakse aia- ja maastikukujundust, taimeteadust, -kasvatust ja -hooldust, taimse materjali tundmist, sisehaljastust ja lilleseadet, maastikuehitust jm vajalikku.”

Alustavatel ärimeestel ja -naistel on võimalus saada ühe talvega ettevõtja baasteadmised, et oma ettevõtet asutada ja juhtida. Põhikooli lõpetanutel on võimalus õppida üldehitaja erialal, kus on vaid päevane õppetöö.

Suuremõisas on looduskeskkonna- ja maastikukorraldust õpetatud juba mitu aastat. Et on suurenenud nõudlus nende inimeste järele, kes mõistaksid teisi looduses juhatada, võetakse sel sügisel vastu soovijaid ka loodusturismi korralduse erialale, kus saab spetsialiseeruda loodusretke juhiks.

“Looduskeskkonna- ja maastikukorralduse erialale võtame taas vastu 2008. aasta sügisel. Samuti floristika ja raamatupidamise erialale,” selgitas Tiina Talussaar.

Tehnikumi direktori Endel Lepisto sõnul leiavad noored ja natuke vanemadki võimaluse seal koolis õppida õige mitut puhku.

“Värske põhikoolilõpetaja saab omandada meil ameti ja keskhariduse. Kellel juba on keskharidus, sellel on võimalik omandada amet. Samuti pakume täiendkoolitust erialaspetsialistidele. Meie koolis on noortel võimalus katkenud kooliteed jätkata nn õpipoisi rühmades,” selgitas Lepisto.

“Suuremõisa kooli on leidnud tee needki, kellel ülikool korra või kakski läbi käidud. Umbes 7–8% meie õppuritest on kõrgharidusega. Neid põhjusi, miks kõrgharidusega inimesed Suuremõisa tehnikumi tulevad, on mitmeid. Reeglina on nad valinud nn rohelised erialad – looduskeskkonna- ja maastikuhooldus või florist,” lisas ta.

“Täiendkoolituses on kõige populaarsem kutseliste kalurite koolitus. Meie ei õpeta kala püüdma, kuid kutselise kaluri töö juurde käib ka hulk pabereid ja seadusi, mida neil tuleb teada ja täita,” rääkis Endel Lepisto. “Eelmisel aastal täiendasime peamiselt Peipsi ranniku kalurite teadmisi, sel aastal on raskuspunkt Saaremaal ja Harjumaal. Suuremõisa tehnikumis on Eesti ainus kutsekomisjon, kes meestelt kaluri eriala kutseeksami vastu võtab.”

Tiina Talussaar kiitis ettevõtjaid, eriti plastitöötlejaid. Eelkõige Hiiumaal jõudsalt areneva plastitööstuse vajadustele vastu tulles avatakse sügisel üks seadistajate õpperühm.

Paljud ettevõtted teevad tehnikumiga koostööd ja pakuvad õpilastele väga vajalikke praktikavõimalusi. Talussaare loetletud ettevõtete ja asutuse nimekiri sai pikk – alates Tallinna Loomaaiast ja lõpetades terve rea Hiiumaa ettevõtetega. “Oleme kõigile õpilastele praktikakohad leidnud, kuigi nii mõnedki ettevõtjad on suhtunud praktikantidesse algul väikese umbusuga. Kõik oleneb sellest, millise kogemuse ettevõtja on varem saanud,” rääkis Tiina Talussaar.

“Meie peamiseks suunaks on edaspidi keskharidusega inimeste koolitamine. Juba kolme-nelja aasta pärast on riigi hinnangul 85% kutsehariduskoolide õppuritest keskharidus omandatud,” selgitas Talussaar. “Eks meilgi tuleb orienteeruda peamiselt nendele erialadele, mis on mõeldud gümnaasiumiharidusega inimestele. Kuid ei kao ka põhikooli lõpetajate võimalus meil õppida.”

Uus ja ilus kooliaed

 

Uhkusega näitasid õpilased ja õpetajad kooliaeda. Vanade müüride taga on varjul maastikukujunduse õpetaja Kristiina Hellströmi ideede põhjal rekonstrueeritud aed, kus on leidnud koha nii ilutaimed kui ka viljapuud ja marjapõõsad.

Kooliaia kõige pilkupüüdvamaks osaks on väike tiik kaunite teeradade ja veemänguga. “Pidasime aeda rajades silmas, et õpilastel oleks võimalik taimi tundma õppida. Samas saavad siit oma praktilisteks töödeks vajalikke taimi-oksi võtta floristid,” selgitas Kristiina Hellström.

Eesti ainsa doktorikraadiga maastikuhoolduse spetsialisti Kristiina Hellströmi sõnul annab Suuremõisa häid võimalusi oma teadmisi ja oskusi rakendada.

Allikas: www.hiiumaa.ee 21.05.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.