Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aasta põllumees 2022 toob välja sektori edulood (2022-10-25 09:33:29)


Täna, 25. oktoobril kuulutatakse välja "Aasta põllumees 2022" konkursi võitja, mis on põllumajandussektori üks väljapaistvamaid tunnustusauhindu. Valik tehakse 11 nominendi hulgast ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja esimees Roomet Sõrmus tõdes, et seekordsed kandidaadid olid küll eriilmelised põllumajandusettevõtjad, kuid nende kõikide ühiseks nimetajaks võib lugeda kogukonnas uute ideede algatamise ja eestvedamise.

Koja esimees ütles, et suvised kohtumised näitasid hindamiskomisjonile kui eriilmelised on selle aasta ettevõtjad, mis omakorda annab võimaluse rääkida Eesti põllumajanduse ja maaelu mitmekesisusest.

"Nominentide tegevusalad ulatuvad traditsioonilisest teravilja- ja piimakarjakasvatusest täiesti uute tootmissuundadeni välja," kommenteeris konkursil osalejaid Roomet Sõrmus. "See annab alust väita, et Eesti põllumajandus on kaasaegne ja elujõuline. Kõrvuti vanade ja ära proovitud valdkondadega on elujõulised uuendused ja innovaatiline mõtlemine," leidis koja juht tunnustavaid sõnu kõigile.

Eelmisel aastal "Aasta põllumees 2021" tunnustusega pärjatud lihaveisekasvataja Andres Vaan sõnas, et saadud tunnustus on mõjutanud teda tugevalt. "Olen tänu sellele tutvunud paljude inimestega ja tänu uutele kohtumistele olen palju ka juurde õppinud," rääkis Vaan. "Samuti on mul hea meel selle üle, et saadud tunnustus tõmbas rohkem tähelepanu lihaveisekasvatusele ja tõi valdkonnale rohkem tuntust juurde ning inimesed märkavad rohkem meie sektorit. Üldjoontes on Venemaa sõda Ukrainas ja muud poliitilised murekohad selle aasta väga keeruliseks teinud, aga loodan, et põllumajanduses on stabiilsus siiski saavutatav," avaldas Vaan lootust.

Tänavuse Aasta põllumehe konkursi nominent Priidu Veersalu, kes peab lambakasvatus- ja käsitöötalu Kuusalu kandis ütles, et konkursil osalemine on pannud teda paljusid teemasid ümber mõtestama. "Ilmselgelt olen hakanud veelgi enam põllumajanduspoliitika teemadel kaasa mõtlema ja vaatan suuremat pilti. Üsna palju on tulnud ennast kurssi viia valdkonna erinevate probleemkohtadega," rääkis Veersalu.

Veersalu on MTÜ Eesti Noortalunikud juhatuse esimees ja Eesti Lamba- ja Kitsekasvatajate Liidu juhatuse liige. Tema sõnul on konkursi juures hea nüanss, et tänu sellele on ta saanud põllumajandust puudutavatel teemadel veelgi rohkem rääkida ja valdkonda laiemalt tutvustada.

Aasta põllumehe konkursi võitja selgub täna Tallinnas toimuval konverentsil, kus seekord on teemana fookuses põlvkondade vahetumine põllumajanduses. Veersalu sõnul on hädavajalik rääkida põllumajandussektoris toimuvast põlvkondade vahetusest, et selle protsessiga ei jäädaks liiga hiljaks.

"Kui peres on noorem põlvkond jõudnud juba neljakümnendasse eluaastasse ja siis selgub, et ta võiks ettevõtet juhtima hakata, siis võib see samm tulla liiga hilja, kuna inimene on oma valikud juba teinud ning panustanud mõnda teise valdkonda," julgustab Veersalu liiga pikalt kaalutlejaid nooremale põlvkonnale talu üle andma. "Minul endal toimus isalt ettevõtte ülevõtmine väga tasakaalukalt ja pere igakülgsel toetusel. Saan siinkohal lausuda vaid kiidusõnu," kommenteeris Veersalu seitse aastat tagasi toimunud ettevõtte ülemineku protsessi. "Peame hoidma põllumajanduse noorte jaoks atraktiivse valdkonnana, et seeläbi soodustada noorte sektorisse kaasamist ja põlvkondade vahetust."

Andres Vaan juhib Topi Mõis OÜ maheveise kasvatust ja ütles, et põlvkondade vahetuse teema on aktuaalne ja vajab käsitlemist. "Arvan, et see on asjade loomulik protsess, mida ei saa eraldi tagant kiirustada - kõik osapooled peavad selleks valmis olema. Kuigi ilma selle protsessita jääks ettevõtte areng seisma ja majandustegevus tuleks kas ära lõpetada või ettevõte maha müüa. Arvan, et iga põllumehe unistus on anda oma elutöö järglastele edasi," sõnas Vaan.

Konverents "Aasta Põllumees 2022: põlvkondade vahetus põllumajanduses" toimub teisipäeval, 25. oktoobril 2022 kell 10.00-15.30 Tallinnas hotellis Euroopa (Paadi 5). Konverentsi lõpus kuulutatakse välja Maalehe ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja konkursi "Aasta Põllumees 2022" võitja. Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Maaleht korraldavad konkurssi "Aasta põllumees" juba 22. aastat. Konverentsi saab jälgida ka videoülekande teel.

Allikas: EPKK teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.