Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lugemist pühapäevaks: Kõhutäis spinatist (2007-05-20 08:06:41)

 

Spinat väärib taasavastamist – see tervislik roheline lisand passib prae kõrvale, aga on ka mahlakas täiendus vormiroogadele ja pirukatele

Enne teist ilmasõda söödi ja kasvatati Eestis spinatit rohkem kui praegu. Kuid tasahilju hakkab väärt köögivili enesele siinsel toidulaual uuesti ruumi tegema.

Kui maitse proovimisel ei meeldigi, siis spinati tervislikkus peaks seda ometi sööma kutsuma. Spinatis on ohtralt mineraale – kaaliumi, kaltsiumi, fosforit, magneesiumi, samuti vitamiine. Seejuures säilib spinatis ka kuumutamisel kogu C-vitamiin. Beetakaroteeni on aga spinatis pea sama palju kui porgandis.

 

Spinat sisaldab ka kergesti omastatavat rauda nagu teisedki rohelised lehed, see teeb tast tõhusa kehvveresuse taltsutaja. Siiski on spinatis palju oblikhapet, mis takistab näiteks kaltsiumi imendumist. Sestap ei soovitata spinatit ülemäära tihti süüa või soovitatakse oblikhappe mõju leevendada mõne piimasaaduse lisamisega spinatitoidule. On ka neid, kes joovad spinati kõrvale piima. Aga ka kerge kupatamine enne toiduks tarvitamist vähendab oblikhappe sisaldust.

 

Üldiselt ongi kombeks värsket spinatit enne roogadesse (nt roheliseks praekõrvaseks) lisamist keeta minut või paar soolaga maitsestatud vees või ka õlis. Värskelt võib salatis kasutada nooremaid ja õrnemaid spinatilehti, mõni sort sobib salatiks rohkem, teine vähem.

 

Lihtsa spinatisupi saab, kui keeta puljongit ja lisada paar minutit enne valmimist hakitud spinatit. Praekõrvaseks maitseb hästi õlis koos küüslauguga hautatud spinat. Spinatit on hea segada ka keedetud pasta sisse, kuumutades seda koos piiniaseemnetega oliiviõlis pannil ning raputades serveerimisel peale riivitud Parmesani juustu.

 

Spinatisalat

 

100 g värskeid spinatilehti, veidi teisi salatilehti (nt tammelehesalat, rukola), 4 keedumuna, 1 dl mandlilaaste või purustatud mandleid, 1 dl musti kivideta oliive, 1 dl feta juustu kuubikuid, 2 dl röstitud saiakuubikuid,

soovi korral veidi küüslauku.

Kastmeks 1 sl sidrunimahla, 2 sl

oliiviõli, 1 tl musta pipart, soovi korral näpuotsatäis jahvatatud muskaatpähklit.

Kuumuta spinatilehed omas mahlas pehmeks ja jahuta. Sega salatikaste. Pane spinat ja teised salatilehed vaagnale, kata oliivide, sektoriteks lõigatud munade, feta ja saiakuubikutega. Vala peale salatikaste.

 

Spinati-basiiliku lõhe

 

600 g lõhefileed, 300–400 g värskeid spinatilehti, 1 pott basiilikut, 1 väike noor sibul, 2–3 sl võid, 3 dl riivitud Parmesani juustu, 2 dl rõõska koort, maitseks meresoola (nt Maldon) ja valget pipart.

Eemalda vajadusel spinatilehtedelt varreosa ja keeda soolaga maitsestatud vees minut-paar, nõruta. Haki läbi. Haki basiilik, samuti sibul. Pruunista viimast võis. Sega kõik koostisained, ka juust ja koor, kokku ja maitsesta. Lõika lõhefileest sõltuvalt sööjate arvust parajad tükid. Pruunista kala mõlemalt poolt pannil kergelt. Pane kalatükid ahjuvormi ja kata spinatiseguga. (Kala võib panna tükkhaaval ka fooliumisse ja katta siis spinatiga.) Küpseta 220 ËšC ahjus umbes 15 minutit.

Kõrvale sobib eriti hästi värske kartul ja valge vein.

 

Allikas:  www.tarbija24.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.