Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Seminar loodusliku mitmekesisuse ja kliimamuutuste seostest (2007-05-18 12:47:26)


Teisipäeval, 22. mail algusega kell 14 korraldab Keskkonnaministeerium bioloogilise mitmekesisuse päevale pühendatud seminari "Kliimamuutuse ja bioloogilise mitmekesisuse muutuse seosed“.

22. mail on rahvusvaheline bioloogilise mitmekesisuse päev. Igal aastal määrab ÜRO vastavalt aktuaalsetele keskkonnaprobleemidele aasta teema. Selle aasta teemaks on kliimamuutuste ja bioloogilise mitmekesisuse muutuste seosed. 2006. aasta teema oli kõrbestumine ja erosioon.

Mõiste “bioloogiline mitmekesisus” hõlmab looduse mitmekesisust kõikidel selle tasanditel geeni, raku, liigi, populatsiooni, ökosüsteemi tasandil. Bioloogilise mitmekesisuse  konventsioon puudutab bioloogilise mitmekesisuse säilitamist nii vabas looduses kui ka kodustatult või kultiveeritult, nii kaitsmise kui ka säästliku kasutamise abil, samuti kõiki tegevusi ja protsesse ühiskonnas, mis seda kasvõi kaudselt mõjutavad.

Eesti ratifitseeris bioloogilise mitmekesisuse konventsiooni 1994. aastal. “See on kõige laiamahulisem looduskaitsekonventsioon ja hõlmab endas kogu klassikalist looduskaitset koos sellega seonduva keskkonnakaitsega,” ütles Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna juhataja Ülle Harak. “Selle konventsiooni täitmine tähendab meie kõigi ühist pingutust elamisväärse keskkonna alalhoidmiseks.”

Looduslik mitmekesisus ehk elurikkus on nii meie kultuuri kui ka mitmekesisuse oluline tugi. “Eesti bioloogilist mitmekesisust hinnatakse rahvusvaheliselt väga väärtuslikuks,” kinnitas Harak. “Meie 45 227 ruutkilomeetril on säilinud nii loodusmetsi, ulatuslikke soostikke kui ka liigirikkaid poollooduslikke rohumaid, nagu ranna-, luha- ja puisniite. Võrreldes teiste 57. paralleelist põhja poole jäävate aladega on Eesti taimestiku ja loomastiku mitmekesisus üks maailma suuremaid ja siin leidub mitmeid Euroopas haruldaseks jäänud liike,” iseloomustas Harak Eesti keskkonda.

Paraku on viimaste aastakümnete jooksul kogu maailmas kiirenenud liikide vähenemine, mis avaldab mõju keskkonnale ja inimeste heaolule. Üheks bioloogilist mitmekesisust ohustavaks teguriks on kliimamuutused.

Mõistmaks praegu keskkonnas toimuvat ja tähistamaks bioloogilise mitmekesisuse päeva korraldavadki Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakond ning keskkonnakorralduse ja -tehnoloogia osakond seminari, mille peamine sihtgrupp on kooliõpetajad, aga oodatud on ka kõik teised huvilised. Kliimamuutustest, kliimakonventsioonist, Eesti kohustustest ja ettevõtmistest kliimamuutuse valdkonnas tutvustavad Karin Radiko ja Reet Pruul Keskkonnaministeeriumi välisõhu ja kiirgusohutuse büroost. Kliimamuutuste mõjust loodusele räägib teadusajakirjanik Tiit Kändler.

Seminaril esitletakse ja jagatakse koolides kasutamiseks mõeldud kliimamuutusi käsitlevat CD-plaati.

Seminar toimub 22. mail algusega kell 14 Keskkonnaministeeriumi suures saalis (Narva mnt 7a).

Lisainfo: Ülle Harak, Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna juhataja, tel 626 2871.

Seminari kava:
14.00 - 14.15 Seminari avamine
14.15 - 15.00 “Kliimapoliitika ja tegevus Eestis“, Karin Radiko, Reet Pruul keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja –tehnoloogia osakonna välisõhu ja kiirgusohutuse büroost
15.00 - 15.15 CD esitlus
15.15 - 16.00 Kliimad muutuvad. Kas meie koos nendega?“, Tiit Kändler, teadusajakirjanik

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 18.05.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.