Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Õisi täis rõdukast või ampel kaunistab kodu (2007-05-18 07:08:53)


Kuigi ilmad pole veel kuigi lillesõbralikud, tekib roheluse tärgates soov kodu ja ümbrust lilledega kaunistada. Taimi, mis sobivad hästi rõdu– või aknakasti ja amplitesse, leiab suures valikus lillepoodidest ja kindlasti Türi lillelaadalt.

 

Siviuse lillepoe omanik Sirje Pedius ütles, et lillekastidesse ja amplitesse istutamise aeg on tõepoolest käes. «Paljud ei hakka istutamisega vaeva nägemagi, vaid ostavad lilled koos ampliga,» lausus ta. «Kel ampel eelmisest aastast alles, võib lihtsalt sinna uued taimed ja mulla osta ning ongi jälle ilus asi üles riputada.»


Minivõõrasemad meeldivad eestlastele

 

Taimed, mida rõdu– või aknakasti istutada, on Pediuse ütlust mööda samad, mis eelmistel aastatel. «Eestlastel on eelistused välja kujunenud ja eks teatud piirid seavad ka ilmastikutingimused,» selgitas ta. «Inimesed soovivad, et ostetud lilled kasvaksid lopsakaks ja peaksid meie heitlikule kliimale vastu.»

 

Pedius lisas, et üks uuem lill on küll sel kevadel moodi läinud. «See on minivõõrasema,» lausus ta. «Need on armsa moega ja suurte võõrasemade järgi rahvale südamelähedased.»

Kui lill amplisse panna, kasvab see lopsakaks puhmaks. Sama hästi võib minivõõrasemasid istutada rõdukasti või peenrale.

 

Jätkuvalt hästi ostetakse ka pärdiklille, tavalist võõrasema, ripplobeeliat, sulfiiniat, fuksiat ja pelargooni.

 

Kuigi osa lilli on külma suhtes tundlikud, pole see Pediuse meelest suur mure, sest amplid ja kastid võib ju ööseks tuppa tõsta. «Seega võib suvelilled juba julgelt valmis muretseda,» soovitas ta.

 

Pedius lisas, et tegelikult jääb tulemus ilusam, kui osta amplisse rohkem kui üks taim. «Eks see sõltu ampli suurusest, sest üle kuhjata ka ei maksa, siis pole lilledel kasvuruumi,» selgitas ta. «Paar–kolm taime peaks amplitesse ikka mahtuma.»

 

Tuleb tunda põhireegleid

 

Taimi amplitesse istutades tuleb kinni pidada teatud reeglitest. Pedius ütles, et mingil juhul ei tohi amplisse ega kasti tuua mulda aiast või põllult. «Looduses olevas mullas on vihmaussid ja kui need lillemulda satuvad, vigastavad nad tõsiselt juuri ja taim jääb kiduraks,» põhjendas ta. «Isegi mulla sõelumisest pole kasu, sest munad on mullas ikka olemas ja neist arenevad varem või hiljem ussikesed.»

 

Kõige mõistlikum on Pediuse ütlust mööda osta sobiv lillemuld. «Ainult, et see ei tohiks olla liiga turbane,» hoiatas ta. «Turvas vajab liiga palju vett, aga liiga tihe kastmine muutuks ju tüütuks.»

 

Pedius eelistab Soome päritolu muldasid, mida müüb ka oma kaupluses. «See on kasti– ja amplililledele sobiva koostisega,» märkis ta.

 

Lilletaimi istutades soovitas Pedius teha ampli või kasti põhja esmalt drenaaži. Kui ampel on veealuse ja auguga, tasuks auk katta potikilluga, et liiv ja muld sinna ette ei koguneks ja taim saab niiskust kätte.

 

Auguta kastides või amplites soovitas Pedius drenaažiks kasutada jämedamat liiva või kergkruusa ja alles seejärel panna potti muld.

 

Kaupluses taime ümber olev mullapall tuleks juurte ümber jätta. «Siis juurdub taim paremini ja juured ei saa istutamisel nii palju viga,» põhjendas Pedius.

 

Samuti teab istutaja mullapiiri järgi, kui sügavale taim kasvama panna. Istutamise järel tuleb taime korralikult kasta.

 

TEAVE

 

Kuidas hooldada ampli– ja kastililli

*Kasta taimi järjepidevalt ja jälgi, et muld kunagi liiga kuivaks ei jääks.

*Erilist tähelepanu vajavad lilled põuasel ja kuumal ajal.

*Väeta lilli õitseväetisega. Selle abil kasvavad nad lopsakamaks ja vastupidavamaks.

*Kui lahkud kodust pikaks ajaks, palu naabritel või tuttavatel lilli aeg–ajalt kasta. Õues tekkivale niiskusele ja sademetele ei saa alati loota.

*Kui on karta külma ööd, tõsta lilled õhtul siseruumidesse.

*Uuri taimi ostes, kas need on püsikud või üheaastased. Siis tead, mida taimega õitsemise lõppedes peale hakata.

 

Allikas: ajaleht Järva Teataja 17.05.2007

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.