Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri / september 2022 (2022-09-22 08:45:54)

Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri

Põllumajanduse suursündmus toob kokku valdkonna otsustajad

Juba neljandat aastat toimuv Eesti põllumajanduse aastanäitus EPA2022 toob 12.-13. oktoobrini Tartusse kokku põllumajanduse võtmetegijad ja arvamusliidrid.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimehe Roomet Sõrmuse sõnul on messi eripäraks see, et sündmus on suunatud ettevõtjatele ja erialaspetsialistidele. "Hea meel on tõdeda, et Eesti väiksusele vaatamata korraldame iga-aastaselt valdkonna tippsündmust, mis on kujunenud põllumeeste ja nende partnerite omavaheliseks kohtumispaigaks. Võib öelda, et iga inimene, kes messile tuleb on professionaalselt, juba oma erialast lähtuvalt, näitusel tutvustatavatest teenustest ja kaupadest huvitatud," osutas Sõrmus.

Ta lisas, et messipäevadele annab veelgi juurde seminaride ja konverentside kava, mis toob kokku oma ala tippspetsialistid ja eksperdid. "Kahe päeva jooksul tuuakse kompaktselt nii taime- ja loomakasvatajatele kui metsaomanikele valdkonna uudised, erialane info ja üldmajanduse teemad mugavalt kätte, muu hulgas peatutakse aktuaalsetel trendidel ja antakse ülevaade sellest, mis turul toimub," lausus koja juht.

"Tänavugi oleme panustanud sellesse, et osalejatel oleks võimalus tihedas messiprogrammis valida endale sobivaid konverentse ja seminare või osaleda infotunnis, kus vastab küsimustele maaeluminister. Kahe päeva jooksul käsitlemist leidvaid teemasid on ligi poolsada ning kindlasti tasub kohale tulla mõlemal päeval. Uuendusena on aastanäituse esimesel päeval töös messistuudio, kus toimuvad otseülekanded vestlusringidest ja kohtumistest," avaldas Sõrmus. "Usun, et messi üheks oluliseks osaks on valdkonnas tegutsevate inimeste omavahelised kohtumised ja võrgustiku suhtlemine, just messipaigas sõlmitakse uusi tutvusi ja tehakse kokkuleppeid edaspidiseks," lisas ta.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

Kalakasvatajad avasid kutseeksamite vooru

Eelmisel pühapäeval, 18. septembril toimus Järvamaa Kutsehariduskeskuse (JKHK ) Särevere Kalamajas kalakasvatajate tase 4 eksam. Järgmised kutseeksamid toimuvad juba oktoobris, kus Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis (TMK) saavad kutset taotleda taime-, looma- ning lamba ja kitsekasvatajad.

Kalakasvatajate eksam toimub kord aastas, septembris, kus hinnatakse kutse taotleja teoreetilisi ja praktilisi teadmisi. Seekordsel eksamil osales kolm noormeest, kes kõik sooritasid eksami positiivse tulemusega ja hindamiskomisjoni liikmed tegid ettepaneku kutsete andmiseks. Kolme liikmeline hindamiskomisjon koosneb oma valdkonna asjatundjatest ja praktikutest: ekspert Härmo Hiiemäe, kalamajandi Carpio juht Riina Kalda ning Martin Liiv, kes on ettevõtja ja ühtlasi Eesti Kala- ja Vähikasvatajate Liidu juhatuse liige. Martin Liiv andis kiire kommentaari: "Olles JKHK-s eksamikomisjoni esimees olnud mitmeid aastaid (v.a. erandina 2021), võin öelda, et kool on vaeva näinud õppekvaliteedi tõstmisega. Samuti oli näha, et õpilased olid eksamiks hästi ette valmistatud. Kvalitatiivse tõusu osas valitses üksmeel kõigi eksamikomisjoni liikmete seas," vahendas Liiv. "Loomulikult sooviksin näha, et lõpetajate arv oleks oluliselt suurem, kuid tean et õppekohtade täitmine on üleüldine probleem kogu riigis," nentis ta.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

Täna toimub maal elamise päeva avasündmus

Maal Elamise päeva eesmärk on avada uksed tegusatele ja säravatele inimestele, et aidata neil leida omale sobivat elupaika maal. Sel aastal ootavad 24. septembril omavalitsused külla ja tutvustavad külastajale oma lasteaedu, koole, külamaju, tervise-, kultuuri- ja spordikeskusi ning ettevõtteid. Lisaks pakutakse infot vabade elukohtade kohta ning räägitakse võimalustest ise endale töökohta luua.

Maal Elamise päeva programmi loovad osalevad vallad koos kogukondadega üle Eesti. Programmi tabel aitab leida info selle kohta, mis sind kus ees ootab. Võta pere ühes ja veendu, et maal elatakse päriselt! Kodulehel maalelamisepaev.ee on valiku tegemiseks võimalk tutvuda lugudega inimestelt, kes hiljaaegu linnast maale kolinud.

Tänavune Maal elamise päev avatakse 22. septembril Läänemaal Oru kultuurisaalis, kus arutletakse maal elamise olulisuse ja erinevate külgede üle.
Loe rohkem EPKK kodulehel.

Üheksa riigi põllumehed tegid ELi ministritele ettepanekud kriisi leevendamiseks

Kriis on tabanud põllumehi kõikjal Euroopas. Mitmete seninägematute asjaolude kokkulangemine - Venemaa invasioon Ukrainasse, energiakriis, turu destabiliseerumine, kõrge inflatsioon - tõid kokku Tšehhi, Ungari, Poola, Slovakkia Bulgaaria, Horvaatia, Eesti, Leedu ja Rumeenia põllumajandusorganisatsioonid, kes koostasid ühise pöördumise ettepanekutega kriisi leevendamiseks vajalike meetmete kehtestamiseks.

"Pöördumises tehakse ettepanekud leida võimalus seada ülempiir energiahindadele ning kompenseerida toidutootjatele kõrged sisendite hinnad. Samuti palutakse lahendada Ukraina teravilja kaubandusega seotud logistilised probleemid viisil, mis ei kahjusta ELi tootjaid. Praeguses olukorras on tähtis muuta ka riigiabi reeglid paindlikumaks ja pikendada kriisiabi andmise võimalust," selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Pikemas perspektiivis soovitakse Sõrmuse sõnul energiasõltumatuse edendamist põllumajandussektoris, uute taimearetustehnoloogiate ja taimekaitsevahendite kättesaadavaks tegemist ning ühise põllumajanduspoliitika eelarve suurendamist kasvavate keskkonnanõuete, kliimamuutusega toimetuleku, toidujulgeoleku tagamise ja kriiside ohjamise huvides.

Pöördumises väljendatakse muret, et ülla eesmärgiga koostatud Euroopa roheleppe raames kavatsetakse põllumajandusele seada põhjendamatult kõrged ja ebarealistlikud pestitsiidide kasutamise ja loomakasvatuse vähendamise nõuded, mis sugugi ei arvesta praegust julgeolekuolukorda maailmas, toiduga varustatust ega majanduslikke aspekte. Sel viisil tegutsedes tootmine Euroopas väheneb ja asendub impordiga, mille päritolu, kvaliteet ja ökoloogiline jalajälg on teadmata, samuti ei pruugi olla tagatud toidujulgeolek. Vajalikud on meetmed, mis aitaksid EL põllumeestel toidutootmist jätkata, tagades tarbijale kättesaadavad hinnad, majandusliku tasuvuse ja adekvaatse elustandardi põllumeestele. Praeguses olukorras tundub nende eesmärkide saavutamine võimatu.
Loe rohkem EPKK kodulehel.



Koja konverentsid ja seminarid
22.09 - EPKK Infopäev "Lämmastiku efektiivne kasutamine väetamisel"
27.09 - EPKK konverents "Digipööre Eesti maamajanduses"
30.09 - EPKK Infopäev "Loomade käitlemine ja psühholoogia - lihaveis"
3.-4.10 - EPKK Infopäev "Taastava põllumajanduse võtted taimekasvatuses"
12.-13.10 - Eesti Põllumajanduse Aastanäitus EPA2022
12.10 - EPKK konverents "Metsandusfoorum 2022"
12.10 - EPKK konverents "Maheturg 2022: Mahetoit igale toidulauale"
13.10 - EPKK "Lihaveisekasvatuse konverents 2022"
25.10 - EPKK konverents "Aasta Põllumees 2022: põlvkondade vahetus põllumajanduses
03.11 - EPKK veebikonverents "Toidu tootmisest ja põllumajandusest uut väärtust otsides"
10.11 - EPKK LIHAFOORUM 2022
11.11 - EPKK Lamba- ja kitsekasvatajate konverents
08.12 - EPKK konverents "Teraviljafoorum 2022"


 

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja teade



Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.