Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Täna 35 aastat tagasi algas osoonikihi päästmine (2022-09-16 08:29:05)

Täna, 16. septembril on rahvusvaheline osoonipäev, millega tähistatakse Montreali protokolli 35. aastapäeva. Montreali protokolliga pandi pidur osoonikihi kahanemisele. Osoonikiht kaitseb elutähtsaid ökosüsteeme Päikese kahjuliku ultraviolettkiirguse ning inimesi nt nahavähi ja katarakti ehk silmaläätse hägustumise eest.

Keskkonnaministeeriumi välisõhu ja kiirgusosakonna peaspetsialisti Kaidi Kiil peab Montreali protokolli heaks näiteks sellest, kuidas riigid saavad keskkonnaprobleemide lahendamiseks jõud ühendada.


"Kui oli selgust saadud, et osoonikihi kahanemist põhjustavad peamiselt jahutuses, külmutuses ja aerosoolides kasutatavad sünteetilised gaasid, tulid maailma riigid 1987. aastal kokku ning astusid otsustavaid samme nende kasutamise lõpetamiseks. Paljud osoonikihti kahandavad ained on tugevatoimelised kasvuhoonegaasid, sestap mõjub neist loobumine positiivselt ka kliimale," märkis Kiil.

Montreali protokolli toetab 2019. aastal jõustunud Kigali muudatus, mille abil vähendatakse fluorosüsivesinike (HFCde) kasutamist. HFCd ei kahjusta küll osoonikihti, kuid need külmaained on võimsad kasvuhoonegaasid.

Kiili sõnul on nüüdseks suurem osa osoonikihti kahandavatest ainetest kasutuselt kõrvaldatud. "Sel kümnendil on osoonikiht hakanud aeglaselt paranema ning taastub eeldatavasti käesoleva sajandi keskpaigaks 1980. aasta eelsesse ulatusse," lausus Kiil.

Osoonipäeva puhul algab Eesti Keskkonnauuringute Keskuse (EKUK) käitluskeskuses (Suur-Sõjamäe 34, Tallinn, Google maps link) keskkonnaohtlike külmaainete jäätmete vastuvõtu kampaania, kus külmaaineid sisaldavate seadmete hooldefirmad saavad tasuta loovutada lõppkäitluseks külmaainete jäätmeid, mis on tüübiti kogutud ja FOKA ehk fluoritud kasvuhoonegaaside ja osoonikihti kahandavate ainete registrisse kantud.

Käitluskeskusest saab külmaainete jäätmete tüübiti sorteerimiseks tasuta laenutada nõuetele vastavaid mahuteid (25L ja 50L) ja tüübiti sorteeritud jäätmete loovutajatele on soodsam ka vastavas koguses külmaainete taasväärtustamine.

Tänavuse osoonipäeva teema on Montreali protokolli mõju kliimamuutustele ning koostöö kliimaprobleemide lahendamiseks.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.