Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uued kangad tapavad pisikuid (2007-05-17 07:41:06)

 

USA teadlased ja disainerid töötasid välja futuristlikud kangad, mis suudavad jagu saada näiteks gripiviirusest või õhus lenduvast saastest.
Cornelli Ülikooli keemiainsener Juan Hinestroza idee on juba äratanud huvi USA armees, sest nanoosakestega kaetud riided, mis suudavad neutraliseerida ohtlike bioloogilisi ja keemilisi aineid, võiksid olla sõjaväele väga kasulikud. Hinestroza loodud riietele kantav puhastussüsteem kasutab väikesi metalliosakesi, näiteks hõbedat, mis on tuhandeid kordi väiksema läbimõõduga kui inimese juuksekarv. Riiete küljes suudavad need osakesed jagu saada viirustest või bakteritest.

Riiet on võimalik katta ka nanoosakestega, mis suudavad peegeldada kindlaid valguse lainepikkusi, sellised riided omandavad kindlat värvi läike. Nüüd töötab Hinestroza selle kallal, kuidas osakesi kangal ümber paigutada nii, et oleks võimalik värve muuta. "Võid minna kontorisse sinise päevasärgiga, aga õhtul peole minekuks ei pea enam kodust läbi minema. Piisab paigutada särk elektrivälja, mis tõstab osakesed ringi ning särk omandab musta värvi," selgitas teadlane.

Ruutmeeter futuristlikku kangast maksab ligi 12000 Eesti krooni.

Allikas: Eesti Geenikeskus


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.