Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lõikuspäev Uueturu pargis (2022-09-13 08:36:51)


Teisipäeval, 13. septembril võetakse Kureeritud Elurikkuse naiskonna eestvedamisel Uueturu pargis kartuleid ja niidetakse vikatitega linnaniitu. Juba homme kell 14 on Uueturu pargis lõikuspidu ja hakatakse sügiseks ning talveks valmistuma.

Kevadel panid Luterliku Peetri Kooli lapsed Eesti Taimekasvatuse Instituudi eestvedamisel pargis kartuleid. Sellega tähistati kartulisordi 'Jõgeva kollase' 80. aastapäeva. Nüüd on saagikoristuse aeg. Kartuleid korjavad needsamad 4. klassi lapsed, kes kartulid ka maha panid. Kartulivõttu juhendavad taimekasvatuse instituudi töötajad.

Lõikuspäeva ühe korraldaja, Kureeritud Elurikkuse ühe kuraatori Karin Bachmann sõnul on linnas toidu kasvatamine osa loodusharidusest ning keskkonna märkamisest. "Oluline on, et lapsed, kes kartuli maha panid, need ka nüüd üles võtavad, nii õpitakse mitte ainult toiduainete kasvatamist, vaid nähakse ka, kuidas ühest väikesest mugulast võib kasvada terve lõunasöök. Nagu ikka kartulivõtu ajal, küpsetatakse Uueturus sütel värskeid mugulaid, selleks on kohal vastav pada."

Lisaks niidavad vikatientusiastid taas maha Uueturu pargi linnaniidu. Kaks aastat tagasi rajati linlaste abiga lillerikkas linnaniit, mis ka sel suvel kesklinna linnaloodust rikastas ning tolmeldajatele rikkalikku toidulauda pakkus. Linnaniidul õitsesid rikkalikult näiteks näiteks harilik härjasilm, kollane karikakar, metsporgand, tulikad, kellukad, ussikeel, sigur jpt. Nüüd on aeg niidule teha sügishooldus, et see saaks kevadel taas särtsakalt tärgata.

Maastikuarhitekt, Kureeritud Elurikkuse üks vedaja Anna-Liisa Unt sõnab, et sügisene niitmine on oluline, et valmistada niit järgmiseks aastaks taas ette. Unt sõnab, et korra aastas on niita vaja selleks, et luua linnas mitmekesine poollooduslik kooslus, niitmine annab kasvueelise taimedele, kes läbi lamandunud heina ei suuda tärgata". Niidetakse vikatiga, sest ühtlasi tahetakse näidata, et sellisel linnapargi hooldamise viisil on palju eeliseid: "See ei saasta, see säästab taimestikku, maapinda ning loomastikku ning lõpuks on vikatiga niitmine tervislik ka niitjale endale," võtab Unt lõikuspäeva eesmärgi kokku.

Lõikuspäeva korraldab Kureeritud Elurikkuse naiskond, vikatid toob ja niitmist juhendab Eestimaa Looduse Fond, niidavad vikatientusiastid, kartulivõttu juhendab Eesti Taimekasvatuse Instituut, 'Jõgeva kollast' nopivad Luterliku Peetri Kooli 4. klassi lapsed.

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.