Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri /august 2022 (2022-08-24 08:23:42)

Ettevõtjate liidud pakuvad gaasikriisile lahendusi


22. augustil allkirjastasid viis ettevõtjate organisatsiooni, seal hulgas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, ühispöördumise Vabariigi Valitsusele, et ajutiselt laiendataks soodusmääraga erimärgistatud diiselkütuse kasutusala tööstustes soojusenergia tootmiseks.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimehe Roomet Sõrmuse sõnul allkirjastas koda koos teiste ettevõtlusorganisatsioonidega valitsusele pöördumise, et tööstustes oleks kütmiseks võimalik kasutada soodusmääraga erimärgistatud diiselkütust.
"See ettepanek ei lahendaks küll kõikide ettevõtete gaasitarnete ebakindlusest ja hinnatõusust tingitud probleeme, aga vähemasti osades tööstustes aitaks see leevendada suurte energiakuludega seotud muret," selgitas Sõrmus.

Pöördumises juhiti tähelepanu gaasihinna tohutule tõusule, kus viimase aasta jooksul on hind tõusnud kuus korda. Kui aasta tagasi oli gaasi hind veel Balti gaasibörsil suurusjärgus 37 EUR/MWh, siis tänaseks on hind kerkinud üle 200 EUR/MWh.

"Põllumeestel ja toidutootjatel puudub hetkel teadmine, kui palju gaasi hind veel kerkib ja kas ning kui palju sellest gaasist jagub eratarbijate kõrvalt ettevõtetele," rääkis Sõrmus. "Seetõttu tegime ettepaneku, mis soodustab gaasile alternatiivse kütuse kasutamist. Meile teadaolevalt lubavad ka mitmed lähiriigid kasutada erimärgistatud diislikütust kütmiseks, nii on näiteks Leedus ja Poolas aktsiisimäär 2,1 senti liitri kohta, Saksamaal 4,6, Lätis 6, Rootsis 9,1 ning Soomes 27 senti liitri kohta. Eestis on praegune aktsiisimäär 37,2 senti liitri kohta," lisas ta.

Sõrmus avaldas lootust, et erimärgistatud kütuse seaduse muudatus motiveerib ettevõtteid kasutusele võtma teisi alternatiive peale gaasikütte lahenduse.

Ühispöördumisele kirjutasid alla: Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor Enno Rebane, Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp, Eesti Õliühing MTÜ tegevjuht Mart Raamat ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.



Loomakasvatajaid ja toidutootjaid rabas elektrihinna kontrollimatu tõus

Elektrihindade tohutu hüpe on pannud loomakasvatajad ja toidutootjad väga raskesse olukorda. Kui tavatarbijal on võimalik ajutiselt elektritarbimist vähendada või lausa katkestada, siis nii nagu ei ole loomakasvatuses, ei ole ka toidutööstuses sellist võimalust, tõdeti tänasel Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja töötleva tööstuse grupi kohtumisel.

Saidafarmi juht Juhan Särgava rääkis, et eilne, rekordiliselt kõrge börsihinnaga elekter oleks nende farmi jaoks olnud ilmselgelt kahjumlik valik. "Olukord on juba nii kurioosne, et olime eile sunnitud kasutusele võtma diiselküttel toimiva elektrigeneraatori, et loomad laudas hätta ei jääks ja meierei poolel tootmisprotsessid ei katkeks," vahendas Särgava juhtunut. "Täna helistasin koostööpartnerile, kellelt oleme ikka kuivkülmutatud juustu tellinud ja selgus, et nad olid sunnitud oma töötajad kalli ja ettearvamatu elektrihinna tõttu koondama. Mu süda pidi seisma jääma seda kuuldes," kurvastas Särgava.

Lääne-Virumaa seakasvataja Ermo Sepp tõdes, et loomakasvatuses on ülioluliseks faktoriks just elekter. "Igapäevane loomade söötmine ja heaolu tagamine baseerub just elektrienergial - alates automaatika peal toimivatest söödaplatsidest või valgustuse ja õige temperatuuri tagamisest seafarmis ning üliolulisest ventilatsioonist. Farmide ventilatsiooni tagamine on kriitilise tähtsusega just praeguse kuumalaine olukorras," loetles Sepp esmaseid vajadusi. "Praegu on hetk, kus tootmine kasumit ei anna ja iga kulu loob kahjumit juurde," lisas ta.

"Sarnased probleemid on ka toidutööstuses," toonitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Meeli Lindsaar. "Tänase energiakriisi valguses teeb meid ülimurelikuks tõik, et riigil puudub plaan ettevõtted sarnaselt eratarbijatega kaitsta elektrihinna kontrollimatu tõusu eest," ütles Lindsaar.

Koja juhatuse liige vahendas toidutööstuste sõnumit, kus ettevõtted on sunnitud juba tegelema gaasitarnete ebapiisavusest tingitud probleemidega ja otsima alternatiivseid lahendusi gaasiküttele. "Kahjuks unustatakse ära, et ükskord saab omavahenditest alternatiivide leidmise võimalus otsa ja ettevõtjad vajavad tõhusat finantsilist tuge üsna pea. Praegune situatsioon paneb kogu raskuse ettevõtjate ja tarbijate rahakotile, sest toiduainete hinnatõusu ei peata enam miski või hakkavad loomakasvatus ja toidutööstusettevõtted oma tegevust sulgema," hoiatas Lindsaar halvima eest.



Koja konverentsid ja seminarid
06.09 - EPKK infopäev "Meede 8 - Metsaala arengu ja metsade elujõulisuse parandamise investeeringutoetus"

05. - 07. 09 - EPKK 3-päevane koolitus alates lihaveise kasvatamisest, lihalõikuse ja laagerdamise saladustest kuni maitsmissessioonini
13.09 -
EPKK infopäev "Trendid toidutootmises"
16.09 -
EPKK infopäev "Kvaliteetse liha tootmine alates lihaveiste söötmisest ja aretusest"
22.09 -
Infopäev ettevõtte külastusega "Kuidas haarata noori maaettevõtjaid ühistusse?"
23.09 -
EPKK infopäev "Toidualase teabe esitamine"
29.09 -
EPKK infopäev "Toiduraiskamise vähendamine ja toidu annetamine"
27.10 -
Infopäev "Ühistegevuse võimalused ja vajadused: head praktikad ja edulood"
10.11 -
EPKK LIHAFOORUM 2022
11.11 -
EPKK Lamba- ja kitsekasvatajate konverents



Allikas: Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri




Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.