Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uhke vesiroos kaunistab aeda sügiskülmadeni välja (2007-05-16 06:53:33)

 

Kui koduaias on koha leidnud veesilm, sobib sinna aia ehteks kaunis vesiroos. See tuleks muretseda aga aiapoest, sest Eestis looduslikult kasvavat valget või väikest vesiroosi oma kasvukohast välja kaevata ei tohi.

Valge ja väike vesiroos on nimelt looduskaitse all – mõlemad on III kategooria kaitsealused taimed. «Neid tohib ühest kohast teise viia vaid eksperdi loal,» selgitas Tartumaa keskkonnateenistuse looduskaitsespetsialist Kristel Tatsi.

Sügavus on oluline


Selle loa saamiseks tuleb kirjutada keskkonnateenistusele avaldus, edasi järgneb ekspertarvamuse saamiseks hulk bürokraatlikke toiminguid.

Seega on kõige õigem hankida kodusesse veesilma vesiroos kauplusest, kus neid on valida koguni mitut värvi. Et vesiroose paljundatakse risoomide jagamise teel kevadeti, on neid just praegu endale kõige kergem muretseda.

OÜ Aiasõber tegevjuht Lembit Kaarna räägib, et vesiroosid jagunevad kolme rühma: külmakindlad, troopilised päeval õitsevad ja troopilised öösel õitsevad vesiroosid.

Vesiroosi risoomi soovitab ta koju tuua siis, kui on selgeks tehtud sordi kasvusügavus.

«Erinevad liigid ja sordid kasvavad erineva sügavusega vees, kõige madalam vesiroosisort võib kasvada 5–15 cm sügavuses vees,» selgitas Kaarna. Enamikule vesiroosisortidest sobib 20–50 cm sügavune vesi, kuid valge vesiroos kasvab teinekord isegi 2,5 m sügavusel.

Vesiroosid vajavad päikeselist kasvukohta ja seisvat vett, purskkaevude lähedusse Kaarna neid istutada ei soovita.

«Külmakindlad sordid võib istutada otse tiiki, kuid need võib sinna asetada ka koos istutusanumaga,» õpetab Kaarna. Külmaõrnad liigid tuleks veesilma asetada vaid konteineris, siis saab nad sügisel talvitumiseks tiigist välja võtta. Talvel vajab vesiroosi risoom umbes 10°C temperatuuri.

Müügil korvikestes


Konteiner peaks külmakindlatel sortidel olema 7–9-liitrine, troopiliste sortide puhul aga 35-liitrine. «Risoomid tuleb istutada savikasse mulda ja katta pealt kruusa või jämedateralise liivaga,» lausus Kaarna. Ka konteineri veesilma paigutamisel tuleb jälgida vesiroosile vajalikku kasvusügavust.

Tartu K-Rautakesko kaupluse klienditeenindaja Katrin Vaidla märkis, et vesiroosi ostes saab pakendilt teada, millist sügavust tulevane aia ehe vajab. Risoomid on müügil istutamiseks sobivates korvides.

Vesiroosist on aiaomanikul pikalt rõõmu, sest see õitseb juuni-juulikuust kuni sügiskülmadeni välja.


Allikas: www.tarbija24.ee 16.05.2007

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.