Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pärnusse, Tartusse, Viljandisse, Tallinna tuuakse EL ökomärgist tutvustav ratastel näitus-töötuba (2022-08-10 09:00:57)

Keskkonnaagentuur ja Keskkonnaministeerium toovad Euroopa Liidu ökomärgise juubeliaasta puhul Eestisse omanäolise ökomärgist tutvustava ekspositsiooni.

Euroopa Liidu (EL) ökomärgise loomisest möödub tänavu 30 aastat. Võimaluse kanda seda märgist saab vaid selline toode või teenus, mille kogu eluring vastab rangetele keskkonnahoidlikkuse nõuetele. Märgise saamine kinnitab, et antud toote valmimisel või teenuse pakkumisel on vähendatud negatiivset mõju keskkonnale ja inimese tervisele.

Sõltumatu organisatsioonina väljastab ökomärgise litsentse ja nõustab ettevõtteid märgiste saamisel Eestis Keskkonnaagentuur. 2022. aasta seisuga kannab ELi ökomärgist 89 357 toodet ja teenust ning Eestis on märgise kasutamise õigus 1073 tootel. Nende seas on näiteks värvid, puhastus- ja kosmeetikatooted. "Eestimaalased armastavad oma maad ja loodust ning selle näitusega tahamegi näidata, et keskkonnahoidlikke valikuid saab teha igal sammul. Märgisega on pool tööd tarbija eest juba nö ära tehtud. Kui on nõudlust, siis tulevad ka ettevõtted kaasa ning seetõttu kasvab iga aastaga huvi ökotoodete ja teenuste pakkumiseks," ütleb Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala.

Keskkonnaministeeriumi asekantsleri Kaupo Heinma sõnul saab tark ja turvaline tarbimine alguse valikutest poes. "Ökomärgis on tarbijale abiks, et leida rikkalikust kaubavalikust üles just need tooted, mis on keskkonda säästes valmistatud. See on üks viis, kuidas anda oma igapäevane panus keskkonnahoidu. Samuti tasub ökomärgisega tooteid kasutada seepärast, et neis on vähem kemikaale ja seeläbi omavad väiksemat mõju meie tervisele."

Ökomärgise juubeliaasta puhul vurab sel suvel Euroopas ringi omanäoline ratastel näitus-töötuba, mis jõuab augusti lõpuks Eestisse. Tutvustatakse keskkonnahoidlikumaid valikuid, alustades kodustest puhastusvahenditest kuni reisisoovitusteni.

Meie peatuspaigad:

· 23. august Pärnu Martensi väljak, avatud kell 1216;

· 24. august Viljandi rand, avatud kell 12−16;

· 25.-26. august Tartu Poe ja Küüni tänava ristmik, avatud kell 1216;

· 27. august Kloogaranna perepäev, avatud kell 1116;

· 28. august Tallinnas Merivälja kodukohvikute päeval Merivälja pargis, avatud kell 1117;

· 29.-30. august Tallinnas Ülemiste keskuse peaukse juures, avatud kell 1018.

Soovitame kõigil julgelt ligi astuda ja lähemalt uurida ökomärgisega jalanõusid, riideid, kodukeemiat ja muud huvitavat. Lisaks viiakse peatuspaikades läbi auhinnamänge, toimuvad ka jututunnid ja tegevused lastele. Kloogaranna perepäeval ning Merivälja kodukohvikutepäeval õpime koos keskkonnasäästlikult nõusid pesema.

Taustaks

Euroopa Liidu ökomärgis loodi 1992. aastal ja on üle Euroopa tuntud kui silmapaistvate keskkonnasäästlike omadustega toodete ja teenuste usaldusväärne märgis.

ELi ökomärgis on looduskaitse vahend, selle saamiseks on määratud ranged kriteeriumid, mis kõik kätkevad endast eesmärki saavutada keskkonnahoidlikumaid tooteid ja teenuseid kogu nende elutsükli vältel alates tootmisest kuni pakendi taaskasutamiseni. Muus osas vastavad saadused samadele nõuetele, kui tavatooted samas kategoorias.

Kriteeriumid võtavad arvesse peamiselt viit keskkonnaaspekti: mürgiste ainete keskkonnamõju, metsaraie ja elupaikade seisundi halvenemine, jäätmete käitlemine ja taastöötlus, ressursside ja toodete ebatõhus kasutamine ning liigne süsiniku emissioon.

Maailmas on kasutusel üle 400 erineva ökomärgise.

Pikemalt saad lugeda siit.


Allikas: Keskkonnaagentuuri pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.