Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Umbusi jõest Jõgeval ja Põltsamaal leitud reostus on silomahl (2022-08-02 08:13:03)

Laupäeval, 30. juulil 2022 sai Keskkonnaamet teate, et Umbusi jõe vesi on kahtlast värvi. Pühapäevaks, 31. juuliks oli reostusallikas avastatud ja suletud.

AS Pajusi ABF farmi silohoidlatest lekkis silomahl sadeveekanalisatsiooni, kuna hoidla kogumisrennid olid ummistunud. Kanalisatsiooni kaudu jõudis silomahl mööda kraavi Umbusi jõkke. "Eile leidsime reostuse allika ja õhtul kella 19ks sai kraavi suue liivaga suletud ning reostuse levik lõpetatud. Suur tänu hoolivatele kodanikele, kes reostusest märku andsid!" ütles Keskkonnaameti järelevalveosakonna Jõgevamaa büroo juhataja Dora Kukk.

Jõkke sattunud silomahl on tugev toitainete kontsentraat, mis tekitab veekogus hapnikupuuduse, mistõttu kalad ja teised veeloomad võivad hukkuda. Reostusallikast kuni Umbusi külani on Keskkonnaamet surnud kalu ka leidnud - peamiselt ahvenaid, aga ka näiteks mõned lõhed ja haugid.

"Teatud määral keskkonnakahju on kindlasti tekkinud, selle umbkaudne suurus selgub väärteomenetluse käigus. Ehkki Umbusi jõgi on lõheliste kudeala, siis kudeajaks on reostuse mõjud kindlasti taandunud. Õnneks on tegemist vooluveekoguga, kuhu tuleb kraavidest puhast vett pidevalt peale. Kasuks tuleb ka vihmane ilm, mis aitab reostuse kontsentraati jões lahjendada," tähendas Dora Kukk.

Keskkonnaamet alustas ettevõtte suhtes väärteomenetluse. Ettevõttel tuleb muu hulgas puhastada trassid ja kraav, mille kaudu reostus jõkke sattus. Päästeamet nõustab jätkuvalt ettevõtet, et reostusohtu minimeerida.



Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.