Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Sügiseni aitab Eesti mereala seirata rahvusvaheline droonipatrull (2022-07-21 08:03:32)


EMSA droon

Juuli keskpaigast on Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) kasutuses Euroopa Meresõiduohutuse Ameti mehitamata õhusõiduk, mis aitab valvata merepiiri, viia läbi otsingu- ja päästetöid ning tuvastada merereostust.

Eestis paikneb õhusõiduk koos meeskonnaga Saaremaal, praeguste plaanide järgi kuni septembri lõpuni. PPA mereturvalisuse grupi juht Marge Kohtla sõnul on tegemist suurepärase võimalusega mereala seiramiseks, mis toetab juba olemasolevat mereseire süsteemi, PPA laevu, väiksemaid veesõidukeid ning PPA õhusõidukeid.

"Meil on hea kogemus sarnase teenuse kasutamisest eelmisel aastal, kui droon paiknes Hiiumaal. Selleks, et tihendada piirkondlikku koostööd Soome ja Lätiga, oleme sel aastal drooni asukohta muutnud ning teeme missiooni vältel ka piiriüleseid lende, et koostöös naaberriikidega veel nutikamalt ja operatiivsemalt mereturvalisust tagada," rääkis Kohtla.

Mehitamata õhusõiduk annab PPA-le väärtuslikku informatsiooni merel toimuvast. "EMSA drooni kasutame ka sel aastal võimalike rikkumiste ja piiriüleste kuritegude avastamiseks, merereostuse ja võimalike reostajate tuvastamiseks ning hädasolijate otsinguteks otsingu- ja päästetöödel," ütles Kohtla.

Droonipilt kantakse reaalajas üle merevalvekeskusele, mis saab infot operatiivselt kasutada oma töö tegemisel ning ressursside alarmeerimisel. Lisaks PPA-le kasutavad teenust samaaegselt ka Soome piirivalve ja Läti rannikuvalveteenistus.

Õhusõiduk Textron Aerosonde kuulub EMSA lepingupartnerile Nordic Unmanned, mis saatis drooni Eestisse koos seda opereeriva meeskonnaga. Textron Aerosonde mehitamata jäigatiivaline õhusõiduk võib õhus püsida umbes 10 tundi ning selle lennukaugus on kuni 140 kilomeetrit, aga sõltuvalt maapealsetest tugijaamadest võib see lennata kaugemalegi. Õhusõiduk on varustatud optiliste ja infrapuna-andurite, AIS-vastuvõtja ja IMSAR-radariga.

Droon paikneb Eestis kuni septembri lõpuni Saaremaal Lõmalas. Missiooni ajal on ohutuse tagamiseks kõrvalistel inimestel Lõmala sadama territooriumil viibimine keelatud.

Missiooniga kaasnevad kulud katab EMSA. EMSA pakub Euroopa Liidu liikmesriikidele merealal toimuvast parema ülevaate saamiseks võimalust oma drooniteenust kasutada alates 2017. aastast.

Allikas: PPA teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.