Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Alkoholi tootmine ja tarbimine on suurenenud (2007-05-11 12:36:23)

 

Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt valminud uuringust selgub, et 2006. aastal kasvas Eestis alkoholi tootmine ja tarbimine.

Võrreldes 2005. aastaga suurenesid eelmisel aastal peaaegu kõikide alkohoolsete jookide tootmismahud. Eriti kiiresti kasvas lahjade alkohoolsete jookide tootmine (44,4%). Samuti suurenes kange alkoholi toodang (6,4%), seda eriti just viina ja likööride toodangu kasvu tulemusel.

Eesti elanikud tarbisid alkohoolseid jooke 2006. aastal 12 liitrit elaniku kohta absoluutalkoholis (sisaldab turistide kohapealset tarbimist, kuid mitte kaasaostetud alkoholi). Teistest jookidest kiiremini kasvas lahjade segatud piiritusjookide ja siidri tarbimine, samuti oli suurem viina, õlu ja viinamarjaveini tarbimine.

Turistide uuringu järgi ostis või kavatses Eestist alkohoolseid joke kaasa osta 54% küsitletutest, peamiselt osteti kaasa õlut, likööre ja viina. Soomlased ostsid suurema osa väliskülastajate poolt Eestist kaasa ostetud alkohoolsetest jookidest ning suurem osakaal oli soomlastel ka kohapeal alkoholi tarbimises.

Vähenenud on illegaalse alkoholi osakaal. 2005. aastal moodustas illegaalne alkohol viina siseturust 20-25%, 2006. aastal aga 15-20%.

Alkohoolsete jookide ekspordibilanss on jätkuvalt negatiivne, kuid ekspordikäive suurenes 15%, impordikäive vähenes 3%. Kangeid alkohoolseid jooke eksporditi enam Venemaale (47%), Lätti (26%) ja Soome (14%).

Suurenenud alkoholi tarbimine Eestis on signaaliks, et ministeeriumid peavad oma alkoholipoliitika eesmärke üle vaatama. Põllumajandusministeeriumi roll on alkoholi turukorraldus ja sektori  konkurentsivõime arendamine Eestis. 2007. aasta 1. jaanuarist on Põllumajandusministeerium viinud Veterinaar- ja Toiduameti alluvusse alkoholiregistri pidamise ja järelevalve ning Veterinaar- ja Toidulabori alluvusse analüüsid.

Põllumajandusministeerium tegeleb intensiivselt ka biokütuste turukorralduse väljaarendamisega, et leida kohalikele alkoholitoojatele alternatiivturge.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 11.05.07 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.