Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa Kohus tegi otsuse asjas M.V.WOOL vs. Põllumajandus- ja Toiduamet (2022-07-01 08:51:22)

Eile, 30.06.2022.a  tegi Euroopa Kohus otsuse asjas M.V.WOOL vs. Põllumajandus- ja Toiduamet (PTA), milles selgitas, et kui toidukäitleja ei ole suutnud pädevale asutusele piisavalt tõendada, et toiduained jäävad kogu oma kõlblikkusaja jooksul määruses 2073/2005 kehtestatud piirmäära sisse, peab toidukäitleja hoiduma nende toodete turuleviimisest.

Kohus tõi esile, et määruse nr 2073/2005 eesmärk on tagada toiduohutus toidu kogu kõlblikkusaja jooksul, ent ka inimeste tervise kaitse kõrge tase. Selleks jätab kõnealuse määrus ametiasutusele laia kaalutlusruumi põhjalikumate kontrollide tegemiseks, et teha kindlaks, kas selles määruses sätestatud eeskirju ja kriteeriume on järgitud.

Põllumajandus- ja Toiduameti õigusosakonna juhataja Ave Mägi sõnul tuleb selles kontekstis viidata kohtu arvamuse kohaselt määrusele nr 178/2002. "Konkreetselt on selle määruse artikli 14 lõikes 8 täpsustatud, nagu märgib kohus, et liikmesriigi pädevad asutused võivad võtta "asjakohaseid meetmeid", et kehtestada piirangud toidu turuleviimiseks või taotleda selle turult kõrvaldamist, kui kõnealune toit vastab küll selle suhtes kohaldatavatele liidu õiguse erisätetele, kuid selle ohutuses on neil asutustel objektiivselt põhjust kahelda," kommenteerib Mägi. "Arvestades seda, kui oluline on nimetatud säte selleks, et saavutada inimeste tervise ja tarbijate huvide kaitse kõrge tase, tuleb seda kohtuotsuse kohaselt tõlgendada laialt," lisab ta.

"Nulltolerantsi kriteeriumi kohaldamine turule viidud toidukauba suhtes, kui valmistaja ei ole suutnud pädevale asutusele piisavalt tõendada, et need toiduained ei ületa kogu oma kõlblikkusaja jooksul piirmäära 100 cfu/g, võib seega kohtu hinnangul kujutada endast "asjakohast meedet" määruse nr 178/2002 artikli 14 lõike 8 tähenduses," sõnab PTA õigusosakonna juhataja.

Olgugi et kohtuotsuses nähtub, et M.V.WOOL kinnitab, et eelviidatud piirmäära ületavat Listeria monocytogenes'i sisaldust ei ole tema toodetes kunagi tuvastatud, ei ole selline väide tõene. Juba ECDC* ja EFSA** ühise haiguspuhangu hinnangu kohaselt ületasid ettevõtte tooted suuresti piirmäära 100 cfu/g, ulatudes mõne toote puhul 570-ni, 460-ni ning ettevõtte enesekontrolli/kestvuskatse proovide analüüside tulemused on näidanud ka piirmäära tuhandetes.

Kuigi kohtu tõlgendatud sätte kohaselt tuleb Listeria monocytogenes'i esinemise kohta kohaldada nulltolerantsi toodete puhul, mis ei ole veel viidud valmistaja "vahetu kontrolli alt välja" ning seega ei ole veel turule viidud, ei piira see säte ameti otsustust vajalike meetmete kohaldamisel inimeste elu ja tervise kaitseks.

*ECDC - European Centre for Disease Prevention and Control (Euroopa Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus)

**EFSA - European Food Safety Authority (Euroopa Toiduohutusamet)

Euroopa Kohtu otsus on kättesaadav siit.





Allikas: Põllumajandus- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.