Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aedades välguvad labidad, oksakäärid ja kastmisvoolikud (2007-05-10 07:25:18)


Vajaminevate taimede nimekiri ruudulisel lehel, käib Külli Peterkop mööda Hansaplanti Rohelist Kaubamaja ringi ja veab enda järel istikuid täis käru, kuhu taimedele lisaks on end sõitma sättinud ka lapselaps Karl-Joosep Heinla. «Aiatöö on tore töö. Soovitan soojalt kõigile,» räägib Peterkop.

 

Esimest aastat oma aia omanik, lasi Peterkop professionaalidel aiakujunduse projekti teha. «Projektist võib ju küll viimase taimeni kinni pidada, aga alati jääb ka vabadus oma tahtmist mööda mõned muudatused sisse viia,» selgitab Peterkop ja tõstab kärusse ühe oma suure lemmiku, rododendroni.

 

Aed ei valmi kunagi

 

Uutele aiaasukatele sõidavad inimesed järele pisibusside ja järelkärudega. Ühed lähtuvad valikus hetkemeeleolust. Pottide vahel ringi kõndides vaadatakse, milline taim kaasa tulla tahab. Teistel on näpus aia plaan ja istutusnimekiri koos ladinakeelsete taimenimedega. Kolmandad lappavad väljapanekute ja peenarde vahel jalutades raamatuid ning püüavad pildi järgi sobivaid taimi üles leida.

Kiirel sammul läheneb aiaomanik koos haljastusfirma esindajaga. Haljastajad vinnavad potte kärudesse, samal ajal kiireid selgitusi jagades. Perenaised jõuavad etteantud tempoga sammu pidada ja noogutavad mõistvalt. Peremeestel jääb üle rohelusse uppunud käru lükata ja kogu ilu kassa juures kinni maksta.

«Ma olen rahul,» ohkab Minna Nyström, otsides pungil täis auto pagasiruumis veel ühele kadakale ruumi. «Haljastaja leidmine oli imelihtne – me nägime tema koduaeda,» räägib Nystrom vaimustunult nähtud liigirohkusest ja õitemerest. «Tean, et aed ei saa kunagi päris valmis, aga juba sel suvel hakkab minu aias olema väga palju lilli.»

Hansaplanti tootejuht Birgit Nool räägib, et tänavu sai aiatööde algus tänu soojadele ilmadele stardi kaks nädalat varem kui varasematel aastatel. Millised taimed sel aastal «hitiks» kujunevad, sõltub eelkõige müügivalikust. «Moodi läheb enamasti see, millest ajakirjandus kirjutab ja milliste pilte ajakirjades ilmub,» nendib Nool.

 

Kaunid õied moes

 

Siiski on eelmisest aastast liikvele läinud uus suund – kaunid õied nii suvelillede kui ka püsililledena. Kui mõned aastad tagasi uusi elurajoone kerkima hakkas, vajati tühjadesse aedadesse kõigepealt hekitaimi ja puid. Kogenumad aiaomanikud otsivad aga aina rohkem värve ja vorme. Hästi lähevad kaubaks õitsvad lehtpuud ja põõsad, samuti kauniõielised lilled. Okaspuude ja hekitaimede buum näitab tänavu aga esimest aastat mõningasi raugemise märke.

Seni pole ühtki märki sellest, et huvi rooside ja rododendronite vastu kuidagi jahenenud oleks. Nende ilusatest õitest võlutuna on aga paljud algajad aiapidajad saanud paraku oskamatusest tingitud tagasilööke. Nii tulevad uusi sorte küsima vaid need, kes on taimi õppinud nende vajaduse kohaselt kasvatama.

Kõige parem reklaam lillele on ilus taim ise, räägib Nool. Mida rohkem ja ilusamaid õisi küljes, seda vähem suudavad inimesed ostukiusatusele vastu panna. Korvi tõstetakse üks taim teise järel.

«Muru on ainult üks võimalus aiapinda katta. Väga kallis ja töömahukas seejuures,» innustab Nool aedades loovust kasutama. Kõikvõimalikes värvitoonides ja suuruses kivide väljapaneku juures käibki rohkelt uudistajaid.

 

Hiidmustikad on menukad

 

Nii nagu oma maja ei kujutata ette aia ja terrassita, ei puudu ühestki kujundatud aiast ka kivid ning vesi. Kuidas kõiki elemente omavahel kombineerida, käivad huvilised teemapäevadel õppimas. Üritus on nii populaarseks muutunud, et välja on kujunenud lausa püsikliendid.

Aia puudumisel saab teadmisi rakendada kas või maakodus või kitsukest rõdu oaasiks muutes.

Ilu ei sünni patta panna, teadis juba vanarahvas. «Marjapõõsaid ja viljapuid küsitakse nii palju, et meie puukoolid ei jõua neid nii palju kasvatada, kui nõudlust oleks,» räägib Nool.

Oma aias õunu ja pirne kasvatada on jälle popp ja enamik lapsi kibeleb suvehommikul kohe pärast ärkamist põõsa otsast küpseid marju noppima. Uuema aja aiaviljadest on menukaubaks muutunud näiteks hiidmustikad ja maasikad.

 

Hetkelemmikud

 

* kirevad suvelilled

* kõrged püsililled

* õitsevad lehtpuud ja -põõsad

* viljapuud ja marjapõõsad

* hiidmustikad ja maasikad

* erilised vormid ja värvid

Allikas: tarbija24.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.