Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Autovabaduse puiestee toob Tartu kesklinna uue liikluskorralduse ja meeleoluka kultuuriprogrammi (2022-06-10 09:05:28)


Autovabaduse puiestee toob juuli alguses Vabaduse puiesteele ja Riia tänavale ajutised rattarajad, loob jalakäijatele turvalisema ja atraktiivsema tänavaruumi ning pakub nädalalõppudel rohkelt kultuurisündmusi.

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul on projekti eesmärk tegeleda turvalise ja kvaliteetse linnaruumi loomisega kõigile erinevatele liiklejagruppidele. "Tänu rattaringluse ja uute elektriliste liikumisvahendite populaarsusele on üha olulisem pöörata rohkem tähelepanu ka jalakäijate ja ratturite ohutule liiklemisele. Autovabaduse puiestee projekt koos ajutiste rattaradadega seab sel aastal fookuse lisaks Emajõe ja vanalinna vahelisele avalikule ruumile turvalistele kõnni- ja rattateedele."

"Samal ajal tegeleme ka andmete kogumisega, et tulevased linnaruumi investeeringud oleksid läbimõeldud ja andmepõhised," lisas linnapea.

1. juulil avatakse Riia tänaval (Vaksali tn - Turu tn) ja Vabaduse puiesteel (kaubamaja parkla - Delta õppehoone) ajutised autodest ja jalakäijatest eraldatud rattarajad, mis tähistatakse kollaste eraldusjoonte ja postidega. Rattarajad tulevad mõlemale poole tänavat, need on ühesuunalised ja sõiduraja laiused ning kulgevad liiklusega samas suunas. Rattarajal võib sõita jalgratta, elektrilise tõukeratta, tasakaaluliikuri või pisimopeediga. Rattarajad jäävad püsima sügiseni.

Jalakäijatele jääb Riia tänaval kasutamiseks kogu kõnnitee. Lisaks kujundatakse Vabaduse puiestee jõepoolne osa atraktiivseks avalikuks ruumiks koos eelmistest aastatest tuttava välimööbliga. Vabaduse puiesteele rajatakse ka täiendavad ülekäigurajad.

Nii Riia tänavale kui Vabaduse puiesteele jäävad 1+1 sõidurajad autodele ja kehtestatakse kiiruspiirang 30 km/h. Tagatud on vasakpöörderajad autodele, kuid pööretel tuleb olla ettevaatlik ning jälgida rattureid ja jalakäijaid. Operatiivsõidukite kiireks möödasõiduks palutakse autodel hoida oma sõidurajal paremale ning tekitada keskele lisaruum.

Riia tänavale tulevad autoteedest eraldatud bussitaskud, mille juures olevad liiklusmärgid paluvad jalgratturitel bussisõitjatele teed anda. Vaksali silla alla luuakse eraldi bussirada, et tagada sõidukite sujuvam läbipääs. Vabaduse puiesteed läbivad bussid suunatakse 1. juulist kuni 14. augustini ümbersõidule Narva mnt kaudu.

Erinevalt kahel eelneval aastal toimunud Autovabaduse puiesteest säilib sel aastal Vabaduse puiesteel läbiv autoliiklus. Erandiks on nädalalõpud 1. juulist kuni 14. augustini (R 18.00 - P 23.59), mil Vabaduse puiestee lõik suletakse ürituste tõttu sõidukitele.

Koostöös Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024-ga ja Tiigi seltsimajaga toimuvad Autovabaduse puiesteel 1. juulist kuni 14. augustini kontserdid, tantsuõhtud, toiduturg ja palju teisi sündmusi. Autovabaduse puiestee koos rattaradadega avatakse 1. juulil kell 19 koos kultuuriprogrammiga Vabaduse puiesteel, kus astuvad üles Justament ja Stefan.

Autovabaduse puiestee projekti jooksul kogutakse erinevaid andmeid (muutused liikumisviisides, liikluskoormus, müra, õhusaaste jm) ja hinnatakse inimeste kogemust, et luua parim püsiv lahendus eraldatud rattaliiklusele tulevikuks. Ettevõtmise käigus tehakse vajadusel jooksvalt muudatusi, et tagada kõigile mugavad ja ohutud liiklemistingimused.

Lisainfo: www.tartu.ee/autovabadus

 

Allikas: Tartu Linnavalitsuse pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.