Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
ÜRO metsandusfoorum pooldas metsade säästvat majandamist (2007-05-09 12:47:14)


Aprilli lõpus New Yorgis toimunud ÜRO metsandusfoorum kiitis heaks rahvusvaheliselt tunnustatud põhimõtted metsade kaitseks ja säästva metsamajanduse rakendamiseks.

Kuni viimase istungipäeva keskööni ei olnud siiski kindel, kas kogu maailma jaoks oluliste eesmärkide saavutamises ning säästva metsanduse tagamise põhimõtetes jõutakse üksmeelele,” iseloomustas Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja kt Marku Lamp foorumil valitsenud õhkkonda. Samal ajal, kui EL liikmesriigid eesotsas Saksamaaga, samuti Kanada ja teised arenenud riigid olid säästva metsanduse kaitseks vajaliku mehhanismi loomise poolt, esitas neile vastuväiteid rida metsaressursi intensiivsele kasutamisele ja sellest saadavale majanduslikule tulule orienteeritud riike (nt Brasiilia, Venetsueela ja Kolumbia).”

Foorumil jõuti siiski kokkuleppele, et tuleb tugevdada meetmeid ning täpsustada kohustusi säästva metsanduse tagamiseks, suurendada metsade osatähtsust rahvusvaheliselt kokkulepitud arengueesmärkide saavutamisel ja teha riikidevahelist koostööd metsandusabinõude rakendamiseks.

Riigid võtsid kohustuse peatada ülemaailmne metsade vähenemine, seda näiteks säästva majandamise ja raiutud metsaalade taasmetsastamise kaudu. Ka suurendavad riigid metsade ökoloogilisi, sotsiaalseid ja muid väärtusi, aidates kaasa metsast sõltuvate inimeste elatustaseme tõusule.
Viimase metsade seisundit käsitleva ülevaate kohaselt on maailm aastatel 1990-2005 kaotanud peamiselt inimtegevuse tagajärjel 3% metsade pindalast (keskmiselt 0,2% aastas). Sealjuures on Aafrika kaotanud 9% oma metsade pindalast ja seal paikneb umbes pool kogu maailmas tulekahjude tõttu hävinud metsast.

Eestis on säästva metsanduse põhimõtted ulatuslikult rakendatud ning täidetud on ka olulisi sellekohaseid globaalseid eesmärke,” ütles Lamp. Eesti maismaa pinnast on üle poole kaetud metsaga, mis on elupaigaks ligi 20 000 taime-, looma- ja seeneliigile.”

Kaitstavate metsade osakaal on Eestis üle 30%, oleme sellega esirinnas kogu maailmas. Meie metsades on säilinud rohkelt pärandkultuuri, samuti on metsad meile vaba aja veetmise koht. Eesti majanduses on metsandusel oluline osa, moodustades 6% sisemajanduse koguproduktist ja andes tööd 45 000 inimesele.

Aastaks 2015 tuleb ka Eestil koos teiste riikidega seatud eesmärke silmas pidades suurendada metsast saadavat tulu ja metsa väärtusi, sealhulgas aidata kaasa metsast sõltuvate inimeste elatustaseme tõusule.
Järjest rohkem peaks suurenema meie riigi abi arengumaadele säästva majandamise tagamiseks.

Metsade kaitseks rakendatavate tegevuste jälgimiseks pidas New Yorgis toimunud foorum vajalikuks luua jälgimis- ja aruandlussüsteem ning esitada ülevaateid igale ÜRO metsandusfoorumile. Järgmine ÜRO metsandusfoorumi istung toimub aastal 2009. Aasta 2011 on kavandatud kuulutada metsandusteema populariseerimiseks rahvusvaheliseks metsa aastaks (International Year of Forests).

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 09.05.07 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.