Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri (2022-06-02 09:07:01)

Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri
 

Marek Linnutaja: Muutunud geopoliitiline olukord seab väetiste kättesaadavusele takistusi

Yara Eesti juhataja Marek Linnutaja sõnas väetiseturu tulevikku ja kättesaadavust kommenteerides, et keerulisemaid aegu võib turul esineda, kuid musta stsenaariumit ei ole oodata.

"Minult on mitmed põllumehed praeguses sisendhindade muutuste valguses küsinud, kas põldu on mõtet tulevikus üldse pidada. Sellisetele küsijatele olen öelnud, et süüa tahavad inimesed ka 2023. aastal ja edaspidigi. Põllumajandus on ikka tasuv ala ja nälga ei jäta," hajutab sektoris tegutsejate muremõtteid Yara Eesti OÜ juht
Marek Linnutaja.

Ta lisab, et vaatamata mustadele murepilvedele on põllumajandus siiski selline ala, millega tasub tegeleda. Linnutaja sõnul pole toiduhindade tõusust pääsu ja kuigi eesti tarbija on aastaid harjunud soodsa ostukorviga, on muutused vältimatud.

"Oleme viimase paarikümne aastaga oma majanduses teinud suure arengu hüppe edasi ja õnneks on Eesti ühiskond siiski tervikuna paremal järjel kui arenguriigid. Üsna hiljuti toodi võrdlusena välja, et meie elamiskuludest moodustas toit 20 protsenti, siis tõenäoliselt me tuleme selle toidu kallinemisega toime," avaldab Linnutaja lootust. Tõdedes, et selliste protsesside toimumine Aafrikas või Aasias võib neis regioonides tähendada reaalset nälga. "Võib-olla hakkame Eestis rohkem vaatama seda, et toitu niisama ei lastaks raisku minna," avaldab Linnutaja lootust. "Kallinev toiduhind ehk paneb meid hoolikamalt vaatama oma seniseid käitumisharjumusi üle."

Tarneraskuste avaldumine

Muutunud geopoliitiline olukord seab väetiste kättesaadavusele aina takistusi. "Kindlasti võib kättesaadavus olla kõikuv kolmes positsioonis: kaalium, lämmastik ja fosfor. Sellest ma räägin juba põhjalikumalt oma ettekandes," jätab Linnutaja vastuse õhku. "Pean silmas Valgevene ja Vene regioone, kus siiamaani on nende komponentidega varustamine tulnud. Nüüd on küsimus, millega neid asendada. Ma prognoosin, et tarneraskused saavad olema aga kui suurtel tegijatel on teatav eelis, nad on olnud pikalt turul. Nii ka meiega ikka suheldakse aga väiksematel ettevõtetel võib tooraine saamine olla täiesti võimatu."
Loe pikemalt EPKK kodulehelt.

Jaanus Murakas: Piimanduses ilma muutusteta ei saa

E-Piim Tootmine AS juhatuse esimees Jaanus Murakas ütles, et Eesti piimatootjatel ja -töötlejatel on ees otsustav aeg. Jaanus Murakas räägib piimasektori väljavaadetest reedel, 3. juunil Tartus toimuval põllumajanduse ärifoorumil.

"Need, kes tahavad oma toodetega minna välisturgudele ja leida uusi sihtgruppe, neil tuleb hakata järgima jätkusuutliku ettevõtte nõudeid ja oma toodetele vormistada sertifikaadid ning vastata palju kõrgematele kvaliteedinõuetele, kui oleme kehtestanud koduturul ja Baltikumis," rääkis E-Piim Tootmine ASi juht
Jaanus Murakas.

Murakase sõnul on piimasektori eripäraks, et lõpptoote kvaliteeti mõjutavad kõik tootmisahela lülid: nii piimakarja kasvatamine, söödapool kui toorpiima käsitlemise nõuded. Enamikus Euroopa riikides kehtivad kõrgemad kvaliteedinõuded piimatoodetele ja selles valguses on Eestis vaja piimatoodete kõrgematele kvaliteedinõuete vastamiseks tootmisprotsesse veelgi kaasajastada ja teha investeeringuid. Kõik see eeldab aga kulutuste tegemist ajal, kus kõik sisendhinnad on tõusnud.

"Tegime E-Piimas juba hulk aastaid tagasi vastavad kvaliteedisertifikaadid ära. Need on üsna aja- ja rahakulukad ettevõtmised. Me ei kujutaks seda ettegi, et me ei oleks endale seadnud kõrgemaid standardeid - ilma BRC sertifikaadita ei oleks meil maailmaturul midagi teha," kinnitas Murakas. "Muidugi saab ilma sertifikaatideta Eestis edasi oma tooteid müüa, kuid muu maailm liigub kiirelt eest ära."
Loe pikemalt EPKK kodulehelt.

Haridus: Põllumajanduse valdkonna kutse taotlemine annab märku teadmistest ja kogemustest

Juuni esimesel nädalal taotleb hulk põllumajandusvaldkonnas õppivaid ja töötavaid inimesi endale kutset. Kutseandjana korraldab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda järjekordsed kutseeksamid Järvamaa Kutsehariduskeskuses ning Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis.

Põllumajanduskojas haridusvaldkonda koordineeriv Kaisa Vahtmäe ütles, et põllumajanduses on hariduse omamine eriti oluline, sest iga väike tootjapoolne viga võib omada väga suurt mõju lõpptulemusele. "Näiteks loomade söötmisel tehtud valearvestus võib toodangut kukutada olulisel määral," rääkis Vahtmäe.

Vahtmäe lisas, et igas valdkonnas on võimalik toimetada ilma teadmisteta, aga sellise tegevuse tulemuslikkus on kaheldava väärtusega. Eriti tänapäeval, kus kõik on pidevas muutumises ja arengus. "Tehnika ning tehnoloogia arenevad meeletult ja kui selles arengus maha jäädakse, on keeruline häid tulemusi saavutada. Koolis õppides on võimalik saada nii teoreetilisi teadmisi kui ka praktilisi kogemusi, mis on väga vajalikud valdkonnas edu saavutamisel," kinnitas ta.

Vähetähtsad pole ka õppijatele kooliaegsed tutvused ja suhted kaasõpilastega - just nemad on tulevikus valdkondlikud kolleegid, kellega on võimalik koostööd teha või arutleda probleemide üle, mis tööpõllul ette tulevad. "Õppimise lisandväärtuseks on kindlasti see, et tihti saavad ka kutseõpetajatest õpilaste jaoks tugispetsialistid, kellelt saab alati nõu küsida. Ehk lisaks teadmistele ja kogemustele on võimalik koolist ka saada tutvused ning sõbrad kogu eluks," toonitas Vahtmäe.

Põllumajanduses on käimas põlvkondade vahetus - sektor vajab hädasti noori ja teotahtelisi spetsialiste. Eriti väärtustatakse inimesi, kes on läbinud õpingud ning on orienteeritud arengule ja innovatsioonile. Kõigele sellele annab kooliharidus aluse. "Õppetöö mõte koolis ongi ärgitada õppijat mõtlema ja analüüsima, et tehtud otsused oleksid iseseisvad, läbimõeldud ja otstarbekad. Ehk kutsehariduse omandanud inimene on tööturul eriti nõutud ja väärtustatud," sõnas Vahtmäe.
Loe pikemalt EPKK kodulehelt.

"Põllumajanduse ärifoorumil - uus reaalsus majanduses" saavad sõna valdkonna juhtivad ettevõtted. Ukrainas toimuva sõja valguses analüüsitakse majanduse üldist olukorda ja rohepöörde võimalusi. Konverentsil antakse ülevaade piima-, liha- ja teraviljasektoritest ning analüüsitakse, kuidas tulla toime kasvanud kuludega. Valdkonna tipud kajastavad olukorda väetiste, sööda- ja põllumajandusmasinate turgudel. Foorumilt toimub ka videoülekanne. Osalemiseks palume registreerida 2. juunini. Lisainfo ja registreerimine EPKK kodulehel.

Koja konverentsid ja seminarid

03.06 - EPKK Põllumajanduse Ärifoorum 2022 Tartus
07.06 - EPKK infopäev "Kodukohviku korraldamine toitlustusega alustajale"
14.06 - EPKK infopäev "Ühistegevuse võimalused ja vajadused: head praktikad ja edulood"
28.07 - EPKK infopäev "Tooraine mõju lõpptootele piimatootmises, Saaremaa"
13.09 - EPKK infopäev "Trendid toidutootmises"
16.09 - EPKK infopäev "Kvaliteetse liha tootmine alates lihaveiste söötmisest ja aretusest"
22.09 - Infopäev ettevõtte külastusega "Kuidas haarata noori maaettevõtjaid ühistusse?"
23.09 - EPKK infopäev "Toidualase teabe esitamine"
29.09 - EPKK infopäev "Toiduraiskamise vähendamine ja toidu annetamine"
27.10 - EPKK infopäev "Ühistegevuse võimalused ja vajadused: head praktikad ja edulood"
10.11 - EPKK LIHAFOORUM 2022
11.11 - EPKK Lamba- ja kitsekasvatajate konverents


Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja uudiskiri


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.