Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
ATV-dega lõbusõitjad häirivad loomi nende sigimisperioodil (2007-05-08 18:02:42)


Riiklik Looduskaitsekeskus tuletab meelde, et kaitsealadel on ATV-dega sõitmine väljaspool avalikult kasutatavaid teid keelatud. Teema on eriti aktuaalne loomastiku sigimisperioodi tõttu.

Liikluspiirangud ATV-dega kaitsealadel sõiduks on kehtestatud looduskaitseseaduse ja liiklusseadusega. Lisaks reguleerivad sõitu kaitsealal iga kaitseala eeskirjad, mõnedel kaitseladel on ATV-dega sõit üldse keelatud.


Lõbusõiduks kaitsealal väljsapool avalikult kasutatavaid teid ei anna õigust ka see, kui ATV on registreeritud traktorina. Väljaspool teid võib ATV-ga kaitsealadel sõita vaid metsa- ja põllumajandustööde tegemiseks kas omal maal või maaomaniku nõusolekul, samuti järelevalve- ja päästetööde tegemieks.

Piirangud ATV-dele on kehtestatud seetõttu, et selle hea läbipääsuvõimega ja väikesemõõdulise sõidukiga sõidetakse ka seal, kuhu muidu liiklema ei pääse ja kahjustatakse taimkatet, mille taastumine sõltuvalt kasvukohast võib aega võtta isegi aastakümneid. Lisaks põhjustavad ATV-d sõitmisel tugevat müra, praegu aga on Eesti metsades loomastiku sigimisperiood. Alates 15.aprillist kuni 15. juunini on Eesti
riigimetsades kuulutatud välja ka raierahu.

Lindude pesitsusaktiivsuse tipp-perioodil aprilli keskpaigast juuli lõpuni pesitseb Eesti metsades miljoneid linnupaare. Kui pesitsuse ajal lõhutakse pesa või haudeperioodil häiritakse pesal istuvat lindu, võib ta pesa hüljata. Uue pesa ehituseks ja teiseks haudeperioodiks ei pruugi aga aega ja energiat enam jätkuda. Probleem on ka see, et ATV-dega sõitjad peletavad pojad vanaloomadest eemale ning nii kasvab kevadsuvisel perioodil auto alla jäänud noorte loomade arv.

ATV-dega kaitsealadel sõitmisest tuleks teatada Keskkonnainspektsiooni tasuta valvetelefonile 1313 või politseipolitseiprefektuuri korrapidajale. Teatada võib ka kohalikule konstaablile. Õiguserikkumisi menetlevad nii Keskkonnainspektsioon kui ka Politseiamet.

 

Allikas: Riikliku Looduskaitsekeskuse 08.05.07 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.