Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri (2022-05-25 08:26:33)

Roomet Sõrmus: põllumajanduse varasemat panust tuleks rohepöördel arvestada

Euroopa Liidus liikmesriikidele seatud kliima ja rohe-eesmärgid ei arvesta õiglaselt Eesti põllumajanduse lähtepositsiooniga ja nii ähvardab meie põllumajandust 40% süsinikuheitme vähendamise kohustus, mis tuleb saavutada vähem kui kaheksa aasta jooksul. Eesti tasakaalustatud põllumajandustegvust arvestades on sellise eesmärgi täitmine paraku toidutootmist ohtu seadmata üsna ebarealistlik.

Möödunud nädala lõpus külastas Eestit Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans, et arutleda Eesti kliima- ja rohe-eesmärkide täitmist. Kohtumisel ettevõtjate, looduskaitsjate ja teadlaste esindajatega oli fookus küll metsandusel, aga käsitlemist leidsid ka põllumajanduse teemad.

Eesti põllumajandusele kehtestatav süsinikuheite vähendamise kohustus on veel lahtine, kuid praegustest ettepanekutest on Eestile terendamas ebamõistlikult suur kohustus.

Kohtumisel osalenud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus sõnas, et püstitatud eesmärkide täitmiseks tuleks arvestada liikmesriikide lähtepositsioonide ja senise panusega. "Praegu tundub, et seda ei tehta. Mitmed komisjoni algatused panevad tõsiselt kulmu kergitama. Olgu nt nimetatud peagi avaldatav sügavalt ebaõiglane säästva taimekaitse määrus või tarbetut halduskoormust tekitav tööstusheite direktiiv, rääkimata eelmisel aastal esitatud kavadest kasvuhoonegaaside heitkoguste vähendamiseks." Loe pikemalt EPKK kodulehelt.

________________________________________

Madis Ajaots - teraviljakasvataja, kes usub koostöösse

Madis ja Marge Ajaots on Tartumaal Rannus üles ehitanud tugeva taimekasvatusettevõtte OÜ Rannu Seeme, kus otsitakse pidevalt uusi võimalusi tootmise arendamiseks ja muutuvate nõudmistega kaasas käimiseks. Ajaotsad leiavad, et põllumajanduses peakski toetama innovatiivsemaid lahendusi, kindlasti läheb siia alla alternatiivenergia.

Kiire tootmissisendite hinnakasv ja nende kehv kättesaadavus paneb tootjaid otsima uusi lahendusi, kas ja kuidas aga need toimivad, on ebaselge, sest maailmas toimuv on vägagi muutlik. Pidevad muutused nii turuolukorras kui poliitikas tekitavad ka küsimusi, kas ja millises mahus on praegu õige investeerida.

Ettevõtte kasutada mitu tuhat hektarit, kuid Madis ja Marge Ajaotsa ettevõttes töötab kõigest 18 inimest, kui pererahvas juurde arvata. Rannu Seeme OÜ on suuresti pereettevõtte, nii pojad kui tütar on kaasatud tegemistesse. Vanem poeg Tõnis on magistri haridusega agronoom, Jaagup, kes on lõpetanud biotehniliste süsteemide eriala, töötab tehnika peal.

Rannu Seemnes on põlvkondade vahetus toimunud sujuvalt, nii polegi Madis sellel kevadel külvplaane ise teinud ja jätnud selle poegadele otsustada. "See on esimene aasta, kus olen kõrvalt neid protsesse jälginud," muheles Ajaots. Kuigi Rannu Seeme on järelkasvu osas heas seisus, siis Madis Ajaotsa sõnul on tööjõupuudus siiski peamine mure lisaks sisendite hinnarallile. Loe rohkem EPKK kodulehelt.

____________________________________________

Türil selgus parim noortalunik

20. mail, Türi Lillelaada esimesel päeval, viis Järvamaa Kutsehariduskeskus läbi noortalunike kutsevõistlused.

Pingelised võistlused kestsid terve päeva ja võistlustulest väljus võitjana Siim Arusalu Järvamaa Kutsehariduskeskusest. Teise koha pälvis Tauri Tõnismäe (Järvamaa KHK) ja kolmanda koha sai Ranel Sabalisk (Karli talu FIE). Parima perenaise kategoorias võitis Karin Sabalisk (Karin OÜ).

Noortalunike kutsevõistlustel on pikk traditsioon, tegemist on 20. noortalunike kutsevõistlusega. Vaatamata sellele, et vahele oli Covid-19 tõttu jäänud kaks aastat, kui võistlusi ei toimunud, oli osalejaid rohkesti - platsile astus 35 noort.

"Tänasel võistlusel astutakse üles kümnes kategoorias ja me saame kinnitust, et head oskused on väärt tunnustamist. Rohke osavõtt võistlustest näitab ühtlasi, et maal peetakse au sees taluniku ametit ja noored on valmis ennast võistlusel proovile panema," sõnas võistluse avamisel Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja põllumajandusvaldkonna juht Meelika Sander-Sõrmus. "Põllumajandus-Kaubanduskoda peab oluliseks head haridust ja kutseoskusi ning on ühtlasi ka kutse andjaks."

Võistlusel osalesid toetajad, kes iga-aastaselt on aidanud päeva läbi viia. DeLavali müügijuht Jüri Anepaio ütles, et nemad toetavad võistlust eesmärgiga tuua põllumajanduse juurde rohkem noori ja populariseerida põllumajandust noorte seas. "Soovime anda edasi teadmist, et laut ei ole kole koht, vaid, et laudas on töös aina rohkem uut tehnoloogiat ja roboteid - seetõttu oleme täna siin," rääkis Anepaio. "Lüpsimasina hoolduse ülesandega tahame näha, kuidas noorte käelised oskused on arenenud. Hea on tõdeda, et osalejate oskused on läbi aastate üha paremaks läinud. Muidugi on osavamad need, kes on selle tööga varem kokku puutunud ja kellel on endal huvi olemas. Need, kellel praktika kogemust aga väheseks jääb, vajavad rohkem juhendamist." Loe rohkem EPKK kodulehelt.

________________________________________

_______________________________________________

Koja konverentsid ja seminarid

03.06 - EPKK Põllumajanduse Ärifoorum 2022 Tartus
07.06 - EPKK infopäev "Kodukohviku korraldamine toitlustusega alustajale"
14.06 - EPKK infopäev "Ühistegevuse võimalused ja vajadused: head praktikad ja edulood"
28.07 - EPKK infopäev "Tooraine mõju lõpptootele piimatootmises, Saaremaa"
13.09 - EPKK infopäev "Trendid toidutootmises"
16.09 - EPKK infopäev "Kvaliteetse liha tootmine alates lihaveiste söötmisest ja aretusest"
22.09 - Infopäev ettevõtte külastusega "Kuidas haarata noori maaettevõtjaid ühistusse?"
23.09 - EPKK infopäev "Toidualase teabe esitamine"
29.09 - EPKK infopäev "Toiduraiskamise vähendamine ja toidu annetamine"
27.10 - EPKK infopäev "Ühistegevuse võimalused ja vajadused: head praktikad ja edulood"
10.11 - EPKK LIHAFOORUM 2022
11.11 - EPKK Lamba- ja kitsekasvatajate konverents

 

Allikas: EPKK uudiskiri


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.