Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa Liidu juubel Purila metsas (2007-05-08 06:54:43)

 

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) eestvedamisel korraldatud metsaistutamisel Purila raielangil pandi kasvama 4000 nelja-aastast kuuseistikut.


Kõige kiiremini edenes kuuskede istutamine Riigikogu esimehel Ene Ergmal ja tema nõunikul Anneli Entsonil. „Olen mitmel aastal käinud samuti kevadel metsa istutamas, see on päris mõnus tegevus,“ kinnitas Ene Ergma, kes ainukesena metsaistutamisele oodatud Riigikogu ja valitsuse liikmetest kohale jõudis.  

 

RMK kommunikatsiooniosakonna juhataja Elina Kink ütles, et 63 registreerinud osavõtja seas olid välissaatkondade saadikud, valitsuse kommunikatsioonibüroo, kohalike omavalitsuste, RMK ning EMT ja Tallinki töötajad. Rapla maavalitsus oli väljas 10 inimesega. Metsa istutasid ka Saare, Järva ja Rapla maavanem. Metsaistutustalgutel kulus RMK Loode regiooni Vahastu metskonnale kuuluva kahe hektari suuruse langi uuendamiseks 1,5 tundi. Purila metsaistutamine oli kavandatud Euroopa Liidu 50. aastapäeva tähistamise keskse üritusena.


„Mujal tähistatakse seda igasugu tiluliluga, aga meie istutame metsa,“ rääkis RMK metsamajanduse turundusjuht Ulvar Kaubi. „Selleks on RMK välja valinud 250 lanki kogu Eestis. Metsaistutustalgud jätkuvad mai lõpuni, sest vahepealne külm ilm takistas mitmel pool tööd.“


Riigimetsa Majandamise Keskusel tuleb aastas uuendada 7000 ha raielanke. Sellest rohkem kui 4000 hektarile istutatakse kuuse-, männi- ja kaseistikuid. Muid metsa taastamisviise kasutatakse ülejäänud pinnal. Aastas kulub 11,9 miljonit istikut, millest talgulistel tuleb kasvama panna 900 000 puud. „Ülejäänud istutavad meie oma töötajad,“ selgitas Ulvar Kaubi. „Paljud vabatahtlikud metsaistutajad, eelkõige kooliõpilased, käivad hiljem omaistutatud metsa ka vaatamas ja hooldamas.“ 

 

Tavaliselt on metsaistutamise aeg aprillis ja mai algul. Kuna 30 protsenti istikutest on juba potitaimedena ette kasvatatud, on võimalik istutusperioodi pikendada. “Me aga seda ei tee, vaid istutame ka need samal ajal kui tavalised istikud,“ rääkis Ulvar Kaubi. „Metsa istutamise eesmärk pole mitte ainult mets, vaid metsa istutakse selleks, et saada ka tulevikus puitu. Kes on ühe puu istutanud, pole asjata elanud.“


Idee tähistada Euroopa Liidule aluse pannud Rooma lepingute 50. aastapäeva ulatusliku metsaistutuskampaaniaga sündis valitsuse kommunikatsioonibüroos. Üleskutse juubeli puhul metsa istutada esitati teistelegi Euroopa Liidu liikmesriikidele. Sellest ka projekti rahvusvaheliselt mõistetav nimi – “Greenwave”. Kampaania raames on puude istutamisest teada andnud Läti, Leedu, Slovakkia, Sloveenia, Tšehhi, Belgia, Malta, Rumeenia ja Bulgaaria. Eesti on üks maailma metsarikkamaid riike - metsaga on kaetud ligi pool Eesti maismaast ehk 2,2 miljonit hektarit. Omakorda ligi pool (umbes 40%) Eesti metsadest kuulub riigile. RMK on nende metsade hoidja ja majandaja.

 

Allikas: ajaleht Nädaline 04.05.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.