Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
RMK leidis koostööpartnerid liigirikaste niitude hooldamiseks ligi 2000-l hektaril (2022-05-13 08:28:18)


Foto: Saima Uusma. Hobused Lahemaal hoolitsevad selle eest, et loopealne kinni ei kasvaks.


RMK korraldatud pakkumise kaudu leidsime partneri ligi 200 maatüki hooldamiseks, kus nüüd hakatakse taas loomi karjatama või heina niitma.

Tänavusel pakkumisel ootas huvilisi 342 maatükki kogupindalaga 2113 hektarit, millest enamik on luha- ja rannaniidud.

"Huvi poollooduslike koosluste majandamiseks on jätkuv, pakkumisi esitas 96 erinevat isikut 205 maatüki ja 1735 hektari kohta;" tõdes RMK looduskaitseosakonna maarendilepingute spetsialist Saima Uusma.

Parimateks tunnistati 80 isikut, neist 69 on ka täna RMK koostööpartnerid ja 11 uued tegijad. Kõige rohkem andis RMK maid kasutusse Tartumaal - 419 hektarit, järgnesid Saaremaa 297 ja Pärnumaa 230 hektariga.

Väikseim kasutusse võetud maatükk oli 0,27 hektari suurune rannaniit Saaremaal Kaugatoma-Lõu hoiualal ja suurim 123 hektari suurune luhaniit Tartumaal Alam-Pedja looduskaitsealal. Ihaldatuimaks osutusid Pärnumaal Vahenurme looduskaitsealal asuvad puis- ja aruniidud, mille kohta esitati viis pakkumist.

Maatükkide keskmiseks aastaseks rendihinnaks kujunes 22 eurot hektari kohta. Kõrgeimat tasu pakuti taas puisniitude eest, keskmiselt 133 eurot hektari kohta. Pärnumaal asuvate puisniitude eest pakuti koguni 300 eurot hektari kohta. Järgnesid kuivad niidud lubjarikkal mullal 112 euroga hektari kohta.

RMK hallataval riigimaal leidub poollooduslikke kooslusi 33 389 hektaril, millest ettevõtjatele on antud kasutamiseks 24 314 hektarit.

Kõik isikud, kes on huvitatud poollooduslike koosluste majandamisest on oodatud märkima oma rendihuvi veel vabadele aladele selleks loodud kaardirakenduses, mis on leitav RMK kodulehelt http://maaoksjon.maaamet.ee/rmk/loginid.php. Uue valikpakkumise poollooduslike koosluste hooldamiseks korraldab RMK järgmisel kevadel.

Poollooduslikud kooslused ehk teisisõnu pärandkooslused on suure loodusliku väärtusega, sest nad on elupaigaks väga paljudele liikidele, samuti iseloomustavad nad eestlaste mitmete põlvkondade pikkust elulaadi.

Eelmisel aastal taastas RMK koostöös partneritega üle 300 hektari poollooduslikke kooslusi ja üle 4000 hektari sookooslusi. RMK on Eesti suurim looduskaitsetööde tegija.



Allikas: RMK pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.