Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Hiidkahvel rändab Järvamaale (2022-05-11 08:07:32)

Laupäeva, 14. mai keskpäeval toimub Järvamaa maitsete aasta avaüritus, kus Maaeluministeerium annab Järvamaale üle sümboolse hiidkahvli, tähistamaks maakonna nimetamist aasta toidupiirkonnaks.

Maaeluminister Urmas Kruuse ulatab kujundliku teatepulga üle maakonna esindajatele Albus Jäägri villas. "Tänavu esitas aasta toidupiirkonnaks saamise taotluse teiste hulgas ka Järvamaa, pakkudes peaesinejaks piima ning võludes sellega komisjoni ära," sõnas minister Kruuse. "Jääme põnevusega ootama uusi piimast alguse saavaid ja piimaga seotuid maitseid, millega uus toidupiirkonna tiitli kandja on lubanud meie toidulauda rikastada."

Järvamaad iseloomustab piimalehmade rohkus - siin ammub praegu piimaandjaid julgelt üle 13 000. Tunnusfraasiga "Piimajõed ja pudrumäed" soovitakse rõhutada, et toit saab alguse piimast, mis on küllusele teed rajav etniline tooraine.

"Piimast sünnib palju tooteid ja toite: joogipiim, hapendatud pett ja keefir, kohukesed, juust, jäätised ja jogurtid. On, millest rääkida," sõnas tänavune toidupiirkonna projektijuht Kristina Gudinas. "Uue algatusena tahame pidada põnevate piimakokteilide ehk pokteilide retseptide väljamõtlemise ja valmistamise võistluse," lisas ta.

Aasta jooksul on plaanis korraldada üle maakonna mitmesuguseid toiduga seotud ettevõtmisi. A. H. Tammsaare muuseumis Vargamäel saab pärimustoidu näitust "Täissöönul pole isu ja nälginul pole toitu" uudistades heita pilgu sajanditetagusesse kirjanduslikku toidukultuuri. Kesksuvel, 14. juulil peetakse Imaveres Eesti Piimandusmuuseumis lehmale pühendatud piimapäeva. Toidupiirkonda tutvustatakse õppekäikude raames lähemalt koolikokkadele ning toiduajakirjanikele ja  blogijatele. Hiidkahvel läheb rändama mööda maakonna toidukohti, mida on Järvamaal üle 30.

2022. aasta toidupiirkonna projekti Järvamaal viivad ellu maakondlik arenduskeskus SA Järvamaa koostöös kahe Järva maakonnas tegutseva Leader-tegevusrühmaga - Järva Arengu Partnerid ning Lõuna-Järvamaa Koostöökogu. Toidupiirkonna ettevõtmisi kajastatakse veebilehel www.jarvamaakohaliktoit.ee ja sotsiaalmeedias.

Aasta toidupiirkonda valiti seitsmendat korda, tiitlit on varem kandnud ja oma kandi maitseid külastajatega jaganud Hiiumaa, Peipsimaa, Pärnumaa, Vana-Võromaa, Haapsalu ja Läänemaa ning Põhja-Eesti.



Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade



Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.