Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tänavu istutatakse riigimetsa ligi 24 miljonit taime (2022-04-20 09:10:53)

RMK plaanib tänavu istutada riigimetsa
23,7 miljonit taime, millest enamik saab mulda lõpuks ometi saabunud kevadel. Sealjuures saavad üle mitme aasta kõik huvilised tulla 13. mail RMK metsapäevale istutama.

"Metsakasvatajad ootasid pikisilmi lume sulamist, et lõpuks ometi saaks tööga pihta hakata. Kui 2020. aastal alustasime istutamisega juba märtsis ja eelmise aasta aprilli keskpaigaks oli miljon taime istutatud, siis tänavu alustame istutamisega alles nüüd ja sedagi mitte kõikjal," viitab RMK metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väät hilisele kevadele.

Enim istutab RMK mändi ja kuuske (vastavalt 10,62 ja 10,55 miljonit taime), lisaks veidi kaske ja sangleppa (kokku 2,5 miljonit). Kõik taimed on kasvatatud RMK taimlates.

Lisaks plaanib RMK panna uue metsa kasvama sinna, kus seda varem ei olnud - väheväärtuslikke rohumaid ja põõsastikke metsastatakse kokku 430 hektaril.

"Kuna istutushooaeg on külma kevade tõttu veninud, oleme keerulises olukorras. Kui istutuseks jääb 2-3 nädalat vähem aega, peame veelgi rohkem pingutama, ent kindlasti saame oma töötajate ja partnerite abiga hakkama," on Väät valmis väljakutseteks.

Metsaistutamise hooaeg pakub lisaks RMK töötajatele tööd veel 1700 inimesele. Tööjõud on juba olemas - kolmandik on RMK raietöölised ja ülejäänud riigihankega leitud lepingupartnerid, keda kokku üle 120. Käsitsi istutajaid abistavad sel hooajal ka neli istutusmasinat, mida loodetavasti lisandub aja jooksul veel.

RMK jätkab ka sügisese metsaistutusega, mil pannakse riigimetsa kasvama 1,37 miljonit kuuske ja 780 000 mändi. Sügisistutus annab häid tulemusi ja vähendab töökoormust kevadel. Sügisel istutatud potimänd liivastel kasvukohtadel annab eelise, et taim on kevadel kohe stardivalmis ja istutamisega hilinemise risk on minimeeritud, sest pinnases on veel niiskust. Lisaks pritsitakse mändi enne istutamist ulukitõrjevahendiga, mis aitab ressursse oluliselt kokku hoida.


Uuendatavast alast enamusele, 9500 hektarile istutatakse taimed. Looduslikule uuenemisele jääb ligikaudu 1800 hektarit ehk 20 protsenti kõikidest aladest, kus on eeldused ala looduslikuks uuenemiseks sobilike puuliikidega, valdavalt lehtpuudega.

RMK investeerib metsakasvatusse 2022. aastal kokku 22 miljonit eurot, millest 11,7 miljonit kulub metsauuendustöödele ning ülejäänud metsakasvatuslikeks töödeks nagu metsauuenduse hooldamine, valgustusraied ja metsakaitsetööd.

Tänavu korraldab RMK üle mitme aasta metsapäeva kõigile huvilistele, kes saavad 13. mail tulla Harju-, Rapla- või Tartumaale metsa istutama. Metsapäeva info leiab kodulehelt https://www.rmk.ee/metsapaev/tule-istutama, sealsamas saab ka registreeruda.





Allikas: RMK pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.