Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Endiselt pole lubatud Eestisse tuua Ukraina varjupaikade ja kodutuid loomi (2022-04-08 10:10:43)


Vaatamata sõjaolukorrale Ukrainas pole jätkuvalt lubatud varjupaikade ja teiste teadmata päritoluga loomade Eestisse toomine. Piirangu eesmärgiks on eestimaalaste ja Eesti loomade kaitse levivate haiguste eest.

Põllumajandus- ja Toiduameti loomatervise ja -heaoluosakonna juhataja Olev Kalda sõnul pole varjupaikadesse sattunud ja ka hulkuvate loomade puhul teada nende loomade varasem taust ja tervisemured ning võimalikud kokkupuuted metsloomadega. "Seetõttu on Euroopa Liidu liikmesriigid ühiselt otsustanud, et hulkuvate koerte ja kasside ning varjupaiga loomade toomine Euroopa Liitu ei ole lubatud, seoses nakkushaiguste, sealhulgas marutaudi, leviku ohuga. Loodud on võimalused loomade abistamiseks Ukraina pinnal, aga loomi sealt Eestisse tuua ei tohi," selgitas Kalda.

Amet on teadlik Eestisse jõudnud varjupaiga ja teistest teadmata päritoluga loomadest, kes on siia tulnud kehtestatud nõudeid rikkudes. Tavaolukorras sellised loomad, kas saadetakse tagasi, suunatakse pikaajalisse isolatsiooni (kuni kuueks kuuks) või halvimal juhul eutaneeritakse. "Kõikidel nendel juhtudel on kaasnevad kulud õigusrikkuja kanda. Lisaks on selline tegevus kriminaalkorras karistatav," lisas Kalda.

Erandkorras, arvestades Ukraina sõjaolukorda on Eestisse oodatud ainult sõjapõgenikega kaasas olevad kassid, koerad ja valgetuhkrud. Kõik Eestisse jõudnud loomad vaktsineeritakse marutaudi vastu, kiibitakse ja tehakse muud vajalikud toimingud.

Amet teeb koostööd Eesti loomaarstidega, Politsei- ja Piirivalveametiga, loomakaitseorganisatsioonidega, kohalike omavalitsustega, pagulaskeskustega selleks, et kõik Eestisse jõudnud Ukraina sõjapõgenikega kaasas olevate loomadega saaks tehtud kõik vajalikud toimingud. Samuti jagab nimetatud asutuste ja organisatsioonide vahendusel infot, et kogu vajalik teave jõuaks sõjapõgenikeni.

Kui keegi peaks teadma, et sõjapõgenikuga kaasas olevast loomast pole ametit teavitatud, siis tuleb sellest teada anda.

Amet on koondanud kogu vajaliku info oma kodulehele ning saatnud abistavad trükised nii piiripunktidesse, pagulaskeskustesse, sõjapõgenike majutusasutustesse jne.

Allikas: Põllumajandus- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.